OLUJA – PREĆUTKIVANJE GENOCIDA?

624

(VIDEO K9) Ni 18 godina nakon operacije Oluja Srbi koji su izbegli nisu u potpunosti povratili svoja prava. Hrvati poručuju da svako ima svoj ugao gledanja, a Srbi su nezadovoljni, jer se matica ne trudi da iza svog stava stane čvsto. O ovome se govorilo u našoj sinoćnjoj emisiji “Otvoreni ekran”. 

Od 90. do 97. godine iz Hrvatske je izbeglo od 500 do 800 hiljada Srba. Oluja je bila pečat jasnom cilju tadašnjih vlasti. Preduslov za egzodus bio je medijski rat, a potom i otkazi, oduzimanje stanova i imovine. Genocid je, prema rečima tadašnjeg predsednika Hrvatske, Franje Tuđmana, bio dobar, jer je vodio ka homogenizaciji.

Predstavnici Srba iz Krajine veruju da Hrvatska u svom naumu ne bi uspela, da nije bilo pomoći SAD, EU i NATO. Međutim, pomoglo je i srpsko rukovdstvo. Za četiri godine bila su 42 susreta državnih organa dve države. Dogovor je bio da se stvore uslovi za iseljavanje sa što manje žrtava.

Proteranim Srbima oduzeta su nacionalna, ljudska i imovinska prava. Stanarska prava poseban su problem, kao i naknade, invalidnidne, penzije i tako dalje. 

Prema iznetim podacima, u Hrvatskoj trenutno živi svega 135.000 Srba. Hrvatska procenjuje, 187.000. Samo 10 odsto proteranog stanovništva se vratilo, i to mahom starijih ljudi. Predstavnici Krajišnika podsećaju da je 02. avgusta potpisan plan Z4, kada je garantovano da neće doći do napada. Oluja se desila, a oni očekuju da država jasno pokrene pitanje odgvornosti Hrvatske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.