Olimpijski pokret na putu pravih vrednosti

VIDEO K9: Sve o istorijatu olimpijskog pokreta u našoj zemlji, od njegovog nastanka do danas, možete saznati na izložbi pod nazivom "Put pravih vrednosti", koju je juče u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu svačano otvorio Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

0
48

Izložba „Put pravih vrednosti“ autorki Nataše Janković i dr Marije Pavlović, svečano je juče otvorena u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Nastala sa ciljem da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji, na izložbi su postavljeni  najznačajniji eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja, od prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u atletici 1948. na Igrama u Londonu, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Maljković je naveo da je osnovni cilj promocije sporta motivacija dece i mladih da se bave ovim aktivnostima, ali je naveo i podatak da 68% dece u Srbiji ima probleme fizičke prirode, 12% njih se bavi sportom, a svega 4% pod nadzorom trenera. Sport za nas ima važnu ulogu, kako patriotsku, kada naši vrhunski sportisti osvajaju svetske medalje, tako i u promociji pravih vrednosti kojima kao nacija treba da stremimo, kazao je rektor novosadskog univerziteta.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i bivši reprezentativac Jugoslavije u veslanju, osvajač olimpijskih medalja u Moskvi 1980. i Los Anđelesu 1984. godine Zoran Pančić.

Izložbu posebnom čine vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta – autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.

Postavka u Izložbenom paviljonu Rektorata ostvarena je u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije i otvorena je za javnost do 31. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.