Olimpijske igre za najmlađe iz novosadskih vrtića

VIDEO K9: Jedanaeste po redu Olimpijske igre za decu za decu pripremno-predškolsko vaspitnih grupa "Radosnog detinjstva" održane su danas u vrtiću ,,Guliver".

0
305

Predškolska ustanova ,,Radosno detinjstvo” i njeni stručni saradnici za fizičko vaspitanje, organizovali su jedanaeste po redu Olimpijske igre za decu iz novosadskih vrtića.

U ,,Guliveru” su se nadmetali mališani iz kvalifikovanih pripremno -predškolskih vaspitnih grupa iz vrtića ”Zvončić”, ”Veseli vrtić”, ”Vilenjak”, ”Palčica”, ”Maslačak”, ”Suncokret”, ”Čigra”, ”Svitac” i vrtića domaćina igara.

“Olimpijske igre su zamišljene da imaju neke kvalifikacione krugove u kojima učestvuju sve pripremno-predškolske grupe koje su zainteresovane da učestvuju. Nakon kvalifikacija na nivou vrtića, imamo kvalifikacije na nivou pedagoške jedinice. S obzirom da mi imamo 9 pedagoških jedinica, došli smo i do ovog dela u kojima učestvuju svih devet pedagoških jedinica”, rekao je Milan Repac, saradnik za fizičko vaspitanje.

U okviru takmičenja, kako je rekao, organizovane su četiri igre koje za cilj imaju da pokriju sve motoričke sposobnosti kod dece predškolskog uzrasta, a osnovna zamisao ovih igara jeste da one ne budu jednokratan doživljaj, već da kroz krugove takmičenja najmlađi u kontinuitetu razvijaju svoje motoričke sposobnosti.

Cilj igara, pored razvijanja motorike, jeste i socijalizacija dece.

“Nama je tu naravno bitna i socijalizacija njihova, ovde će bti blizu 300 dece, a s obzirom da su od sledeće godine oni školarci, mi smo hteli da oni vide šta je i pobeda i poraz i neko mesto, i da podrže aplauzom drugare koji su osvojili prvo mesto. Jer ima dece koja su talentovana i manje talentovana, ali svi uz dobar trud mogu da dobar rezultat ostvare”, istakao je Repac.

Za decu predškolskog uzrasta, kako je rekao, pravilna fizička aktivnost važna je za posturalni status koji se formira u tom uzrastu, a igre koje su organizovane imaju povoljan uticaj na razvijanje pravilnog držanja kod dece. Igre su organizovane tako da svaka od njih utiče na određeni motorički segment kod dece i na taj način aktivira sve potrebne motoričke grupe.

“Imamo četiri igre. Prva igra je obaranje konzervi, tu je kordinacija, razvijanje i preciznost, to nam je bilo bitno, zatim prenošenje teniske loptice, tu je bitna brzina i agilnost, potom skok u dalj, tu je najviše zastupljena snaga i poligon spretnosti koji pokriva dosta koordinaciju, snagu, agilnost i ravnotežu u neku ruku”, pojasnio je on.

Mogućnost da učestvuju na olimpijskim igrama imala su i deca sa posebnim potrebama, što je, istakao je Repac, i jedan od njihovih osnovnih ciljeva – da omoguće svoj deci da se takmiče, šire sportski duh i uživaju u druženju sa svojim vršnjacima bez obzira na razlike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.