Oktobar, mesec knjige

VIDEO K9: Oktobar je mesec knjige i književnih druženja tokom Festivala na brodu Cepelin, o kojima je u emisiji Otvoreni ekran govorio pokretač ove manifestacije, novinar i publicista Đorđe Randelj.

0
131

Ljubitelji pisane reči raduju se oktobru zbog brojnih književnih i sajamskih manifestacija i popusta, a u našem gradu i zbog Književnog festivala na brodu Cepelin koji je pre nekoliko godina osmislio i pokrenuo Đorđe Randelj.

“Važno je da je ovo već peta sezona što je već jedna tradicija. To je festival koji će… Ja ne znam, moram da budem prepotentan, Novi Sad dobio titulu Evropska prestonica kulture 2021. Ja ne znam da se išta novo desilo u Novom Sadu sem tog mog festivala”, kazao je Randelj.

Književni festival na brodu – „Razgovori o ljubavi (prema čitanju)“ od maja 2015. postao je stecište pisaca, izdavača, prevodilaca i onih koji žele da ih čuju, ali i onih koji čitaju knjige.

“Naime, ako ljubav prema knjizi i literaturi spadnu na našu generaciju, onda je to jako loš znak za perspektivu, a svi mediji koji vode misao naroda, je li, imaju odnos prema kulturi koji ja ne mogu da prihvatim. Jednostavno, kad god otvorite kulturnu stranu bilo kojih novina, ako je uopšte i ima, vi ćete na svakoj strani kulture videti električnu gitaru”, naveo je Randelj.

Kultura nisu samo muzika i estrada, rekao je Randelj i podsetio da je ljudska civilizacija počela pisanom reči, poput Hamurabijevog zakonika, grčkih drama ili Svetog pisma.

U eri opšte digitalizacije pisana reč je u defanzivi što je, ocenio je Randelj, loš pokazatelju u kom pravcu se kreće naša civilizacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.