Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

VIDEO K9: Mamografija i samopregled najefikasniji su u ranom otkrivanju raka dojke, od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4,5 hiljade žena.

0
133

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i obeležava se kod nas i u svetu u cilju skretanja pažnje na široku rasprostranjenost ove bolesti i značaju prevencije i ranog otkrivanja.

Prema podacima SZO godišnje oko 1.670.000 žena u svetu oboli od raka dojke, a oko 522.000 njih umre od ove bolesti.

Crna statistika u Srbiji pokazuje da od raka dojke oboli svaka osma žena i tokom godine dijagnostikuje se oko 4,5 hiljade novoobolelih.

“Ja sam te nedelje aktivno trenirala i ništa nije ukazivalo da će se krajem nedelje moj život potpuno promeniti. Napipala sam jednu izraslinu, otišla sam kod doktora da odradim ultrazvuk koji je pokazao da nešto nije u redu. Nakon toga su me doktori uputili na mamografiju koja je definitivno potvredila da će se ostvariti najgori košmar koji ljudi mogu da zamisle”, rekla je u emisiji Otvoreni ekran sugrađanka Radoslava Mazalica.

Zahvaljujući ranom otkrivanju, Radoslava je uspela da se izbori sa ovom opakom bolešću.

Rak dojke je, međutim, među vodećim uzrocima smrti od malignih obolenja kod žena, a Srbija je po stopi smrtnosti od ove bolesti na visokom drugom mestu u Evropi. Preventivni pregledi su najbolji način da se ova bolest dijagnostikuje na vreme, kada je moguće uspešno lečenje, pa i izlečenje.

“Edukacija za smopregled dojke je krenula 2008 godine jednim projektom koji smo dobili od Uprave za zdravstvo Grada Novog sada, a to je ‘Dodir za miran san’ i to je preraslo kasnije i van projekta. Ja sam obučila za mojih 10 godina tog rada 17.659 žena”, navela je Vesna Imbronjev, predsednica Asocijacije za unapređenje zdravlja Novi Sad.

Karcinom je kod nas, primetila je Imbronjev, još uvek tabu tema i to se mora promeniti. Nedovoljna informisanost i neredovni pregledi razlozi su zbog kojih ova bolest preti sve većem broju žena.

Asocijacija za unapređenje zdravlja osnovano je 2013. godine u Novom Sadu za podršku ženama obolelim od karcinoma.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.