Oktobar 2019. godine najtopliji ikad registrovan na planeti

Oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar ikad registrovan na planeti, saopštila je danas evropska služba Kopernikus o klimatskim promenama, navodeći da se radi o petom uzastopnom mesecu kada je toplotni rekord ili potučen ili mu se temperatura približila.

90

Oktobar je bio 0,63 stepena Celzijusa iznad prosečne temperature referentnog perioda 1981-2000, čime je neznatno oboren rekord iz oktobra 2015, za 0,01 stepen Celzijusa, ali je bio 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskom periodu.

“To je peti uzastopni mesec u kome se registruje rekordno visoka temperatura ili temperatura koja je vrlo blizu rekordne”, naveo je Kopernikus.

Jun 2019. bio je najtopliji jun ikad registrovan, a jul je dostigao apsolutni rekord najtoplijeg meseca ikad registrovanog. Avgust 2019. je bio drugi po toploti za mesec avgust, a septembar je bio na prvom mestu.

Četiri poslednje godine bile su najtoplije ikad registrovane na planeti, i već je u avgustu Svetska meteorološka organizacija već procenila da će 2019. biti među pet najtoplijih godina, što odgovara predviđanjima naučnika o uticaju klimatskih promena, navodi Frans pres. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.