Okončana odbrana od leda

VIDEO K9: Zahvaljujući temeraturama koje bar tokom dana budu u plusu, nakon 30 dana odbrana od leda više se ne sprovodi ni na jednom vojvođanskom vodotoku, saopštile su danas Vode Vojvodine. Ovo je bila jedna od najvećih odbrana od leda u poslednjih 50 godina, navode u tom preduzeću.

0
482

Redovna odbrana od zagušenja ledom ukinuta je jutros i na poslednjoj deonici – 112,5 kilometara reke Tise u gornjem toku, od državne granice do Bečeja.

Posle uspešno obavljenog zadatka razbijanja leda EPS-ov ledolomac „Greben“ vraćen je u matičnu luku nizvodno od HE „Đerdap 1“. Lomeći ledene sante na Dunavu i Savi, ledolomac je na putu proveo 31 dan i prešao oko 3.000 kilometara, saopštio je EPS.

Podsetimo, pojavom niskih temperatura vazduha krajem prošle i početkom ove godine, formiran je ledeni pokrivač na svim rekama pod upravom JVP „Vode Vojvodine“.

Mere redovne odbrane od poplava uvedene su počev od 9. januara ove godine na ukupno 575 kilometara rečnog toka Dunava, Save, Tise, banatskih vodotoka i na objektima Hidrosistema DTD.

U više navrata, na reci Dunav gde je bila na pojedinim deonicama uvedena i vanredna odbrana od zagušenja ledom, stvarali su se ledeni čepovi na nekoliko lokaliteta.

U daljskoj krivini, u zoni od zajedničkog interesa, stvorena je polovinom januara ledena barijera od oko 15 kilometara, sa kojom su se dva mađarska ledolomca borila šest dana. Nedugo po probijanju barijere kod daljske krivine, formiran je i ledostaj nizvodno od Novog Sada, za koji je angažovan drugi par mađarskih ledolomaca. Za uspostavljanje i održavanje ledohoda kod Novog Sada bio je angažovan potiskivač „Sloga“.

Ovo je bila jedna od najvećih odbrana od leda u poslednjih 50 godina, navode u VOdama Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.