Okončan štrajk u katastru

VIDEO K9: Nakon mesec i po dana prekinut je štrajk u službama katastra Republičkog geodetskog zavoda, u koji su stupili članovi sindikata "Nezavisnost" i Jedinstvene organizacije sindikata Republičkog geodetskog zavoda.

336

Štrajk je obustavljen nakon što su, prema rečima sindikalaca, u nastavku pregovora koje su imali s predstavnicima Vlade Srbije, odnosno ministrom za rad Zoranom Đorđevićem održanim u ponedeljak, usaglašena su i preostala otvorena pitanja zbog kojih je stotinjak službi za katastar bilo zatvoreno od 6. decembra.

“Napravljen je jedan dogovor za sprovođenje tog sporazuma koji se pre svega ogleda u formiranju odbora za praćenje i primenu sporazuma koji je postignut, ali isto tako i definisanje radne grupe koja bi trebalo u narednih 14 dana da bude formirana na nivou Vlade Republike Srbije, gde bi međuresorni sastav bio proširen i predstavnicima sindikata zaposlenih u Geodetskom zavodu”, rekao je za Kanal 9 Nebojša Pejčinović iz Sindikata “Nezavisnost” u RGZ.

Radna grupa bi se bavila pitanjima vezanim za transformaciju Republičkog geodetskog zavoda, kao i iznalaženjem rešenja za drugačiji status zaposlenih katastarskih službenika u Zavodu. Štrajk je započeo je 6. decembara 2018, a u prethodnom periodu održano je nekoliko sastanaka sa Inspekcijom rada i Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

“Što se tiče zarada, radnije je usaglašeno da će povećanje koje je predviđeno za 2019. godinu biti primenjeno na ukupnu platu zaposlenih. Ono što je bilo sporno, tiče se onih umanjenja primanja koja smo imali u prošloj godini, napravljen je kompromis u kome je dat rok da se taj zaostatak, odnosno nadoknada izvrši u narednih godinu dana od dana potpisivanja sporazuma, u skladu sa budžetskim mogunostima koji budu bili”, naveo je Pejčinović.

Na sastanku je, prema saopštenju iz resornog ministarstva, postignut dogovor i doneto kompromisno rešenje prihvatljivo svim stranama u sporu, a u cilju umanjenja štetnih posledica štrajka po građane.

Gužve se, prema rečima Pejčinovića, očekuju u katastrima koji su za čitavo vreme štrajka bili isključeni sa elektronske pisarnice, što bi do kraja ove nedelje trebalo da bude normalizovano.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.