Okončan sastanak u Briselu, bez izjava učesnika

Sastanak delegacija Beograda i Prištine završen je kasno sinoć u Briselu bez izjava novinarima, tako da nije poznato o čemu su razgovarale dve delegacije, niti šta je bio ishod sastanka.

0
512

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je uoči nastavka dijaloga s Prištinom izjavio kako očekuju teške razgovore i da će zvanični Beograd insistirati na realizaciji dogovorenog o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Biće ovo teški razgovori, ulazimo u fazu kada je sve teže donositi bilo kakvu odluku, primakli smo se tome da sve sledeće što damo, predstavlja veliki gubitak za Srbiju”, rekao je Nikolić za RTS.

On je napomenuo da se insistiranje Beograda zasniva na ZSO koja će obuhvatiti opštine sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

“ZSO je dogovorena sada je treba samo realizovati. Sada bi oni (predstavnici Prištine) da od Beograda dobiju saglasnost za sve ingerencije koje su im potrebne, a da ne osnuju ZSO”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, prioritetni cilj Beograda u dijalogu s Prištinom i uz posredovanje EU je da građani, Srbi žive bezbednije na Kosovu i Metohiji.

“Mi znamo da je svet podeljen po broju država oko nezavisnosti Kosova i Metohije. Bilo kakvim popuštanjem najtragičnije bismo ugrozili svoju državu. Srbija je, čini mi, se sad država koja brani pravo mnogih naroda, pravo na slobodu, na ono što se zove suverenitet”, rekao je predsednik i podsetio je da mnoge države sveta imaju iste probleme kao što ih ima Srbija s Kosovom.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič je ranije najavila da će se sinoć u Briselu razgovarati o otvorenim pitanjima i o “sprovođenju onih koja su već dogovorena u dijalogu”.

Uoči nastavka razgovora u Briselu, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ocenio sa prištinskom delegacijom predstoje teški razgovori o svim otvorenim pitanjima. On je dodao da teme nisu unapred dogovorene i da “ne zna šta će biti”.

Visoka predstavnica EU Federike Mogerini je posle nedavne runde dijaloga u Briselu, koju je ona hitno sazvala posle zaoštravanja odnosa dve strane, zatražila da se učesnici dijaloga uzdrže od iznošenja u javnost sadržine rasprave. To je najpre delimično prekršila prištinska strana, ali su se posle insistiranja Mogerini da se u javnost ne iznose poruke koje mogu nepovoljno uticati na dijalog, obe strane toga pridržavale. (Agencije, RTV)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.