Oko 7.500 dece do sada vakcinisano HPV vakcinom o trošku države

RFZO Srbije saopštio je danas da je u poslednja tri meseca, od kada je omogućeno vakcinisanje HPV vakcinom o trošku tog fonda oko 7.500 dece vakcinisano barem jednom dozom.

0
9

Oko 3.500 vakcinisane dece je, kako je navedeno, uzrasta do 14 godina, a 4.000 vakcinisane dece je uzrasta starijih od 14 godina.

Najviše vakcinisane dece je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a značajan broj vakcinisanih je i u manjim gradovima kao što su Šabac i Pančevo.

Dodatne količine vakcine se kontinuirano isporučuju u skladu sa potrebama tako da su obezbeđene količine za svu decu koja su već započela vakcinaciju i za sve one koji tek budu želeli da se vakcinišu.

Vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja i potrebno je obratiti se izabranom lekaru u domu zdravlja. Reč je o vakcini koja je preporučena, a ne obavezna što znači da će je primiti samo oni koji to budu želeli.

O trošku države mogu da se vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet godina do 19 godina, pre prvog sekusalnog odnosa, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji. Kod dece do 14 godine primenjuje se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon 6 meseci, a u slučaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon dva meseca i treća nakon šest meseci.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.