Oko 300 lekara otišlo iz BiH za godinu dana

Oko 300 lekara napustilo je Federaciju BiH u periodu od 1. januara do oktobra prošle godine, ocenile su tamošnje vlasti.

0
543

Pozivajući se na podatke Lekarske komore Federacije BiH, sarajevski mediji javili su da je najviše lekara, njih 87, otišlo iz Unsko-sanskog kantona, iz Tuzlanskog kantona 47, Kantona Sarajevo 38, Hercegovačko-neretvanskog kantona 36, a iz Zeničko-dobojskog kantona otišlo je njih 17.

Srednjobosanski kanton napustilo je sedam lekara, Posavski pet, Zapadnohercegovački tri, a Livanjski kanton dva lekara.

Prema proceni Lekarske komore BiH, odredjeni broj lekara u inostranstvo odlazi neposredno posle završenog Medicinskog fakulteta, što znači da nisu bili prijavljeni ni u jednoj lekarskoj komori.

Mediji u RS pišu da je bolnice u tom entitetu u poslednje dve godine napustilo najmanje 137 lekara, medicinskih sestara i tehničara koji u su u potrazi za boljim uslovima i bolje plaćenim poslom uglavnom otišli u Nemačku.

Veruje se da je broj medicinara koji su otišli u inostranstvo mnogo veći, jer su mnogi od njih i pre dobijanja radne knjižice u RS napustili zemlju.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS Banjaluka u poslednje dve godine otišlo je najviše medicinskog kadra, odnosno šest lekara i 101 medicinska sestra i tehničar. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.