Ojačati podršku ženskom preduzetništvu

VIDEO K9: Vreme ženskog preduzetništva u Srbiji tek dolazi i to je prilika da žene pokažu koliko znaju i mogu, rečeno je danas na konferenciji „Žensko preduzetništvo“ održanoj u Novom Sadu.

0
19

U našoj zemlji su i dalje prisutni nepovoljni indikatori kada je u pitanju položaj žena na tržištu rada i žene, prema pokazateljima iz trećeg kvartala ove godine, u ukupnoj strukturi nezaposlenih učestvuju sa 56,1 odsto, rekla je danas na na konferenciji „Žensko preduzetništvo“ ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Zbog toga su, prema njenim rečima, žene u Strategiji zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine prepoznate kao ranjiva grupa kojoj je potrebno usmeriti više pažnje i više mera aktivne politike zapošljavanja.

Ministarka je navela da je tokom 2020. godine u mere aktivne politike zapošljavanja bilo uključeno više od 65.000 lica sa evidencije nezaposlenih, od kojih je žena bilo više od pola – oko 54 odsto.

Tokom 2020. u obuku za razvoj preduzetništva, što je jedna od mera aktivne politike zapošljavanja, bilo je uključeno 12.500 nezaposlenih lica, od kojih su polovina bile žene, dok je subvencija za zapošljavanje odobrena za ukupno 3.600 lica, od kojih je žena bilo nešto više od 49 odsto.

Kada je u pitanju podrška ostvarivanju kvalitetnih poslovnih ideja i pokretanju sopstvenog posla, ohrabruje podatak, ukazala je Kisić Tepavčević, da je od početka godine do danas subvencija za samozapošljavanje dodeljena za 3.038 lica, od kojih je 59 odsto žena, što je značajno veće učešće u odnosu na 2020. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.