Održavanje zgrade sprečava havarije

VIDEO K9: Vest o otpaloj fasadi sa jedne zgrade u Novom Sadu brzo se proširila gradom, a brojni stanari pitaju se da li je njihova zgrada sledeća. Oštećenja i havarije na stambenim objektima najbolje se mogu sprečiti zajedničkim dogovorom stanara o načinu redovnog održavanja zgrada i sredstavima koje je neophodno izdvajati za te svrhe, kažu u Udruženju profesionalnih upravnika.

0
12

Otpala fasada sa zgrade u ulici Kolo srpskih sestara zabrinula je mnoge Novosađane koji žive u zgradama koji strahuju da bi zbog tzv. urbicida i nekvalitetne gradnje ovo moglo postati česta pojava u našem gradu.

Ovakvi nemili događaji mogu se preduprediti i sprečiti tako što će profesionalni upravnici, čim preuzmu zgradu, uraditi izvestan pregled objekta, dati plan održavanja i odrediti prioritetne radove, objašnjava menadžer za odnose sa javnošću Udruženja profesionalnih upravnika ”Profesionalni upravnici Srbije“.

Profesionalni uprvanici imaju obavezu da predlože tri ponude za izvođenje radova, izođače koji su, u skladu sa njihovim iskustvom, najpouzdaniji, o čemu se zatim izjašanjava skupštna stambene zajednice. Sve troškove radova plaćaju stanari zgrade i to tako što će, u skladu sa dogovorom, povećati izdvajanje za stambenu zajednicu, a to se, kako je rekao, u Novom Sadu reguliše preko objedinjene naplate.

Trifunov je napomenuo i da je neophodno u kontinuitetu izdvajati što više sredstava koja će dobro doći u slučaju eventualne havarije, jer, kako je rekao, zgrade su vremenom sve starije, uključujući i fasade i instalacije i svaki od njenih zajedničkih delova će u nekom trenutku zahtevati ozbiljnije radove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.