Održano 8. Brićko prelo

VIDEO K9: U Šajkašu je u subotu održana skupština Zavičajnog udruženja Teslićana, a nakon toga i 8. brićko prelo, okupljanje koje polako prerasta u tradiciju.

0
38

Zavičajno udruženje Teslićana osnovano je pre osam godina u želji da okupi što veći broj Vojvođana poreklom iz mesta Brić u opštini Teslić u Republici Srpskoj.

Najveći broj njih naseljen je u periodu migracije sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Ovo zavičajno udruženje godišnjicu osnivanja tradicionalno obeleževa skupštinom i “Brićkim prelom”, a osmo po redu održano je u subotu u Šajkašu.

Svoj doprinos održavanju ovog zavičajnog druženja dale su opštine Teslić, Titel, Žabalj, kao i pokrajinski Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i saradnju sa Srbima u regionu.

U naporima da očuvaju tradiciju i običaje kraja iz kojeg su potekli, osim Bruićkog prela, Zavičajno udruženje Teslićana svake godine organizuje i Brićki zbor kako bi omogućili što većem broju svojih članova da ponovo posete svoj zavičaj. Svako na svoj način, kažu organizatori, doživljava Zavičajno udruženje Teslićana i očekivanja su različita.

Osmo brićko prelo proteklo je uz zvuke šargije, tradicionalnog instrumenta teslićkog kraja, prigodan kulturno – zabavni program i dobro druženje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.