Održane Slovačke narodne svečanosti

VIDEO K9: U Bačkom Petrovcu su u petak uveče svečano otvorene trodnevne Slovačke narodne svečanosti.

0
23

Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu su najznačajnija nacionalna, kulturna i duhovna manifestaciji Slovaka u Republici Srbiji, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, koji je otvorio događaj.

Podsetivši da su od dolaska Slovaka u ove krajeve prošla gotovo tri veka, on je ocenio da su to bila tri veka iskušenja, pokušaja asimilacije, negiranja njihove samobitnosti, ali da su se od svega toga odbranili ljubavlju prema svom poreklu, nepokolebljivom odanošću zavetu svojih predaka, čudesnim slikarstvom i poslovičnom vrednoćom.

Odnosi Srbije i Slovačke su tradicionalno dobri i prijateljski, a jedan od najvažnijih i najčvršćih mostova te saradnje i prijateljstva jeste upravo slovačka zajednica koja ovde živi, kazao je Mirović, koji je ovom prilikom podsetio i na kontinuiranu podršku pokrajine obrazovanju na maternjem jeziku, slovačkim kulturnim institucijama i informisanju na slovačkom.

Ambasador Slovačke u Srbiji, Fedor Rosoha, rekao je da ova manifestacija svedoči o istrajnosti, velikoj strasti i neprestanom nastojanju Slovaka da sačuvaju svoju kulturu, jezik i nacionalnu svest.

Trodnevne svečanosti obuhvataju smotru slovačkog folklora, izložbe, pozorišne predstave, sportske, zabavne i druge sadržaje koji na najbolji način predstavljaju običaje, tradiciju i kulturni život Slovaka, a pored Bačkog Petrovca, programi su održani i u Kulpinu, Bačkoj Palanci i Kovačici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.