Održane 10. Pesničke vatre zlatiborske

VIDEO K9: Uz tradicionalno paljenje vatre na Šumatnom brdu i kazivanje pesama u Kulturnom centru Zlatibor, proteklog vikenda održana je manifestacija „Pesničke vatre Zlatiborske“, ove godine posvećena 130. godišnjici od rođenja Miloša Crnjanskog.

0
20

Ovogodišnji dobitnik Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ je pesnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Prisustvujući paljenju ove specifične „pesničke“ vatre, predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić je ukazao da se na ovogodišnjim „Pesničkim vatrama zlatiborskim“ obeležavaju tri značajna jubileja – 10. godina ove manifestacije lepe reči, 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, srpskog književnika, novinara, prevodioca i diplomate i isto toliko od početka organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, je obraćajući se pesnicima i ostalim gostima naglasio da „kao lokalna samouprava puno ulažemo u kulturu i pritom se trudimo da sve ono što je tradicionalno uklopimo sa onim modernim, da se podsetimo dela naših poznatih i priznatih naučnika i pesnika koji su dali ogroman doprinos da se ne zaboravi naša kultura, vera, istorija i tradicija.

Osim investicija u oblasti razvoja turizma i brojne manifestacije iz oblasti kulture su veoma doprinele pozitivnoj slici o Zlatiboru i kompletnoj opštini Čajetina“ istakao je Stamatović pred publikom u Kulturnom centru Zlatibor.

O pesmama Selimira Radulovića je govorio Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske, a poeziju ovogodišnjeg dobitnika Povelje su kazivali prvak drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan Ljubičić i učenica Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine Jelena Kovačević. Posebnu draž ovim pesničkim susretima svojim nastupom je dao dečiji hor „Mlađani građani“ sa Zlatibora.

Zahvaljujući se na nagradi, Radulović je podsetio prisutne „da je Crnjanski bio pesnik novog svetskog bola, ali i da nije raskidao veze sa tradicijom“, a svoje izlaganje je završio rečima Ave Justina „da iako živi u trzajima muke i bola, srpski narod živi, živeće i nadživeće sve to“.

Stihove Miloša Crnjanskog govorio je dramski i filmski umetnik Lazar Ristovski, a svojim pesmama publiku su pozdravili učesnici Međunarodnog susreta pisaca Jelena Bujevič iz Ukrajine, Čedomir Vukićević iz Crne Gore i zavičajne pesnikinje zlatiborskog kraja Mirjana Ranković Luković i Marija Vulović.

VIDEO/zlatiborpress

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.