Održana radionica iz oblasti mikroplastike

VIDEO K9:Juče je u Sremskoj Kamenici održana radionica o implementaciji direktiva EU u oblasti mikroplastike.

0
12

Radionica „Usvajanje pravnih tekovina Evropske unije u oblasti mikroplastike u nacionalno zakonodavstvo Republike Srbije“ održana je juče na Univerzitetu „Edukons“ u Sremskoj Kamenici.

Ovo je prva radionica u oblasti mikroplastike koja se organizuje u okviru projekta GREENLand, a ima za cilj okupljanje stručnjaka, profesionalaca, privrednika i predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, kao i razmenu informacija o zagađenju mikroplastikom i o strategijama upravljanja.

Radionicu je otvorio pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, koji je istakao značaj ove teme budući da se o mikroplastici ne govori dovoljno ni u Srbiji, ni u svetu.

Ovom prilikom su razmenjene informacije o transpoziciji i primeni direktiva EU kojima se uređuje oblast mikroplastike u nacionalnom zakonodavstvu Republike Srbije, o ograničenjima sadržaja mikroplastike u proizvodima u EU, kao i o uticaju mikroplastike i nanoplastike na zdravlje i životnu sredinu.

Posvećena je pažnja i  izazovima u analizi mikroplastike, kao i izvorima sekundarnog zagađenja.

Ovaj projekat finansira Evropska unija a partneri su profesori i istraživači sa Univerziteta u Galveju u Irskoj i Instituta „Altevege“ u Nemačkoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.