Održana prva sednica Skupštine Novog Sada

VIDEO K9: U Novom Sadu je održana prva sednica Skupštine Grada na kojoj je izabrano najuže rukovodstvo ovog tela. Prvi zadaci novog saziva biće, kako je rečeni, usmereni ka nastavku započetih poslova. Još uvek nema reči o koalicijama za izvršnu vlast, koja bi, prema najavama, trebala biti izabrana za desetak dana.

464

Početkom konstitutivne sednice Skupštine Grada Novog Sada predsedavao je najstariji odbornik Tihomir Nikolić, član PUPS-a, a, nakon čega je odlukom više od polovine odbornika za predsednika Skupštine izabran Zdravko Jelušić, na predlog Srpske napredne stranke.

Sednica Skupštine, na zahtev SRS počela je minutom ćutanja za preminulog bivšeg gradonačelnika Đuru Bajića.

A kada je reč o prvim zadacima novog saziva, istaknuto je da će oni pre svega biti usmereni ka nastavku započetih poslova.

“Jeste nastavak politike završetka velikih investicionih ciklusa, finiš promocije Grada za Evropsku prestonicu kulture, za Omladinsku prestonicu Evrope, pripreme za sve velike događaje koji su pred nama, od EXIT-a i tih letnjih i jesenjih festivala i događaja. Ali ono što je bitno, jeste da Grad i u ovom periodu, nazovimo političkom intermecu, funkcioniše sasvim normalno”, kazao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kada je reč o saradnji sa SPS-om, Vučević je rekao da tek predstoje pregovori, ali da odluka o potencijalnom učešću SPS-a u Gradskoj vlasti neće zavisiti od odluke o saradnji na drugim nivoima vlasti.

I u SPS-u su potvrdili da pregovori još nisu završeni.

“Što se nas tiče mi smo principijelno podržali izbor predsednika Skupštine RS, kao i APV-a i danas ćemo podržati ovaj predlog. A što se nas tiče mi smo se i u predizbornoj kampanji izjasnili da ćemo pregovarati sa SNS-om oko našeg učešća u vlasti”, naveo je Slobodan Cvetković.

Prvi zadaci po konstituisanju gradske vlasti trebalo bi da se usmere na rukovodstvo javnih preduzeća i na rebalans budžeta, dodao je Cvetković.

A da će novi saziv skupštine imati žestoke političke polemike, najavili su radikali.

“Da od kvalitetne polemike i retorike bukvalno gori u Skupštini Grada. Ali naravno da čuvamo dostojanstvo Skupštine i da se jedni prema drugima odnosimo sa punim uvažavanjem. Kako će izgledati nova skupštinska većina videće se uskoro, postoji većina koja će danas da podrži zamenika predsednika Skupštine, a oko konačnog sastava pretpostavljam da ćemo sačekati još nekoliko dana, tj. narednu sednicu, kada se bude birao gradonačelnik, gradsko veće i sve ostalo što ide”, rekao je Đurađ Jakšić.

Radikali su na ovoj skupštini glasali protiv predloženih predsedavajućih ne želeći da se, kako su istakli, bave individuama, iako su dodali da očekuju da će sa izabranima imati korektnu saradnju.

Kada je reč o Ligi socijaldemokrata Vojvodine, oni su danas potvrdili da u pokrajini neće biti deo izvršne vlasti, a kada je reč o gradu kažu da još uvek nisu dobili nikakav poziv.

“Mi smo rekli da možemo razgovarati na temu određenih projekata ako možemo svi da se složimo. Nismo niakav poziv do sada dobili, prema tome, ni u Gradu nismo”, izjavio je Aleksandar Kravić.

To što se na današnjoj skupštini bira samo najuže rukovodstvo potvrđuje da se gradska vlast ne pravi u Novom Sadu već na nekom drugom mestu, bio je stav Demokratske stranke.

“Objašnjenje da se za izvršnu vlast čeka šta će se dogoditi u Republici i pokrajini je obesmišljavanje izbornog procesa na lokalu i volje građana koju su iskazali na izborima 24. aprila u Novom Sadu. Mi imamo jasnu situaciju u kojoj SNS sa koalicionim partnerima ima većinu i uopšte je nejasno zašto danas nije formirana i izvršna vlast”, istakao je Veljko Krstonošić.

Izvršna vlast biće formirana kroz desetak dana na narednoj sednici gradskog parlamenta, kada će biti izabran gradonačelnik i članovi Gradskog veća, najavio je Miloš Vučević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.