Održana Maškarada 2018.

VIDEO K9: Ulicama našeg grada danas je prodefilovala Maškarada, maskirana povorka koju tradicionalno organizuje Muzeja Vojvodine kao početak prolećnog ciklusa pokladnih običaja.

0
826

Povorka je ove godine krenula u podne sa platoa ispred Muzeja Vojvodine u Dunavskoj i nastavila centralnim gradskim ulicama.

“Danas obeležavamo bele poklade u organizaciji Muzeja Vojvodine, sa 23. po redu Maškaradom. Pripremljen je interesantan program koji podrazumeva okupljanje Maškarade, dece iz vrtića, škola, studenata, na platou isped zgrade u Dunavskoj 37, gde će se formirati jedna maskirana kolona koja će prodefilovati ulicama grada”, rekla je Vladimira Stanisavljević, muzejski pedagog.

Organizovanjem maskirane povorke na novosadskim ulicama Muzej Vojvodine neguje pokladne običaje od 1995. godine.

“Ono što je novo su ustvari ideje i kreacije koje se ipak razlikuju od ranijih godina, koje mlade generacije donose, koje imaju sasvim drugi senzibilitet i orijentaciju u odnosu na tradicionalne pokladne maske”, navela je Stanisavljević.

Ideje i mašta nisu nedostajali ni ove godine, pa su u šarolikim maskama uživali i učesnici i posmatrači.

Običaji vezani za belu ili pokladnu nedelju ukorenjeni su u tradiciji ovih prostora još u prethrišćanskom periodu.

“I nekada u našoj tradiciji, zapravo i danas u našoj tradiciji, a i davno, davno, čak i u prethrišćanskom periodu ovakve maskirne su se u ovom periodu pravile, da bi se oterala zima i započeo jedan novi ciklus u prirodi, odnosno da bi se prizvalo proleće”, pojasnila je Slađana Velendečić, kustos pedagog.

Uprkos vremenskim uslovima, u povorci je učestvovalo oko 1000 maskiranih posetilaca, brojni mediji i posmatrači.

U karnevalskom raspoloženju dodeljena su priznanja najuspešnijim grupnim maskama, među kojima su se posebno istakle U potrazi za čoporom, U čast Đivare, Narodne nošnje, Reciklaža nije blamaža… Tokom defilea podeljene su i nagrade pojedinačnim maskama koje su se istakle svojom kreativnošću i interpretacijom.

Tri najuspešnije maske ovogodišnje Maškarade su Transformers kojeg je nosio Tomaš Negru i Kukuruz – Feher Aleks obojica iz Bačkog Petrovca i Lala i Sosa iz grupne maske Vojvođanski kitnikez osvojile su izlete koje dodeljuju novosadske turističke agencije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.