Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o akreditaciji

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akreditaciji održana je danas u Novom Sadu. Ovaj zakon koji je pripremilo Ministarstvo privrede u saradnji sa Privrednom komorom Srbije trebao bi u septembru da se nađe pred narodnim poslanicima.

0
448

Zakon o akreditaciji je donet 2010. godine. Ovaj Zakon je neophodan zbog kontrole robe koja se pojavljuje na tržištu, a najbitnije, prema oceni privrednika, je poglavlje 1 koje govori o slobodnom kretanju robe na tržištu, a koji od Srbije traži Evropska unija.

“Mi planiramo da posle javne rasprave u Novom Sadu, u Kragujevcu u sredu i u petak u Beogradu, sve primedbe i sugestije koje budemo primili, pogledamo, sagledamo, one koje su dobre i bitne i koje smatramo za nas da su korisne, ćemo usvojiti, ove druge ćemo naravno odbaciti, nakon toga idemo na usvajanje ovih predloga i izmena i dopuna i nakon toga u septembru idemo u Skupštinu”, rekao je Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede.

Kako kažu u Ministarstvu privrede, oni su uradili najbitnije, a to je da su ograničili vreme akreditacije.

“Napravili smo i omogućili smo transparentan rad akreditacionog tela Srbije, znači, moći će da se, i vodiće se javni registar svih da kažem tehničkih eksperata gde ćete vi moći da na jednom spisku vidite koje za koju oblast nadležan. Rok će biti ograničen na 6 meseci plus 3 meseca kroz mogućnost odlaganja od strane podnosioca zahteva”, naveo je Starčević.

Biće ograničen i rok za resertifikaciju, odnosno, produžavanje akreditacije, kaže Starčević i dodaje da je najbitnije da su pojačali rad nad akreditacionim telom.

Javna rasprava trajaće do 20. jula, a osim u Novom Sadu, biće održana u sredu u Kragujevcu i u petak u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.