Održana druga konferencija o obrazovanju

VIDEO K9: U subotu je u Palati Srbija održana druga konferencija o obrazovanju na kojoj je najviše pažnje dobila tema o dualnom obrazovanju.

0
30

Na Savindan je u Palati Srbije u Beogradu održana i druga godišnja konferencija o obrazovanju na kojoj su, kako je saopšteno, sumirane urađene sistemske stvari koje omogućavaju da se bolje sagleda obrazovni sistem, ali i da se vidi šta je potrebno menjati i planirati u budućnosti.

Konferencija je organizovana na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić koja je ovom prilikom izjavila da mladi koji srednju školu završe po dualnom modelu imaju i 52 odsto veću početnu platu od onih koji pohađaju klasično srednje obrazovanje. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ukazala je na veliki problem nedostatka kadrova.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati Jedinstvenog informacionog sistema prosvete. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović je rekao da je, u reformi obrazovnog sistema, digitalizacija upotrebljena “u svrhu razvoja neophodne telekomunikacione infrastrukture kroz projekat Povezane škole, u kreiranju naprednih elektronskih usluga za roditelje i đake na portalu Moja srednja škola i digitalne transformacije procesa male mature”, kao i u ispunjenju cilja da digitalne veštine i sadržaje deca počnu da koriste svakodnevno za učenje, usavršavanje, istraživanje i zabavu, ali i bezbedno te dodao da je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kroz kapitalni projekat Povezane škole povezalo na brzi, besplatan i bezbedan internet, više od 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji, sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora.

Takođe je podsetio da je nacionalna platforma ,,Čuvam te”, koja je puštena u rad 2021, u maju prošle godine unapređena novom funkcijom, koja je građanima i deci omogućila da u svakom trenutku podnesu onlajn prijavu nasilja putem formulara za prijavu, kao i da lično prate tok i rešavanje svoje prijave na osnovu dodeljenog broja prijave i PIN – a.
U konferenciji su učestvovali i ministrka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, predstavnici reprezentativnih sindikata, nevladinih organizacija i obrazovnih institucija i ustanova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.