Održana 23. Međunarodna eko konferencija u Novom Sadu

VIDEO K9: Na upravo završenom Samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim akcijama čelnici vlada i lideri privatnog sektora izrazili su spremnost za suočavanje sa klimatskim promenama i uz stav da se tempo klimatske akcije mora ubrzati. O klimatskim promenama, između ostalog bilo je reči i na trodnevnoj Međunarodnoj eko - konferenciji u Novom sadu koju po 23. put organizuje Ekološki pokret Novog Sada.

0
334

Na samitu u Njujorku se čak 77 zemalja obavezalo da će do 2050. svesti emisiju gasova sa efektom staklene bašte na nulu, uz najavu 70 zemalja da će unaprediti svoje nacionalne akcione planove do 2020. godine.

Ekološko zagađenje u gradovima i prigradskim naseljima i zaštita životne sredine tema je i 23. Međunarodne eko – konferencije Ekološkog pokreta koja je i ove godine okupila eminentne stručnjake iz zemlje i sveta iz ove oblasti.

“Da znate da su neka rešenja naše institucije preuzimali. Recimo, svojevremno su učestvovali gosti iz Rusije, iz jednog mesta pored Moskve, Obolenska, koji su izneli metodu biološkog prečišćavanja zemljišta bakterijama koje se hrane naftom. Naša rafinerija nafte je taj rad proučila, videla je autore i onde je tražila od Instututa za ratarstvo da im po toj metodi očiste rafineriju posle bombardovanja”, podsetio je Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta Novi Sad.

Tematika konferencije je podeljena u petnaest osnovnih disciplina, vazduh, voda, zemljište, biosfera, tehničko-tehnološki aspekti zaštite, ekonomski, pravni, zatim obrazovni, sociološki, kulturni, rekreativni, turistički, ali i održivi razvoj prigradskih naselja. Odziv je, kažu organizatori, nešto slabiji nego ranijih godina i za to postoje opravdani razlozi.

“Ekološki pokret Novog Sada nema više svojih finansijskih sredstava. Drugo, imajući u vidu da danas postoji velik broj raznih konferencija koje se bave ekološkim problemima što, naravno, dovodi do toga da se potencijalni učesnici razvodnjavaju i dele na veći broj skupova”, rekao je Rudolf Kastori, predsednik Skupštine Ekološkog pokreta.

Ipak, u Ekološkom pokretu se nadaju da će referati koji su predstavljeni doprineti rešavanju određenih ekoloških problema, prvenstveno na lokalnom planu, iako su efekti uvek vidljivi i šire.

Podsetimo, Ekološki pokret Novog Sada osnovan je 21. aprila 1990. godine, povodom Dana planete zemlje, kao društvena organizacija za zaštitu životne sredine i duhovnog nasleđa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.