Održan sajam “EU i Srbija na delu”

VIDEO K9: Sajam projekata koje finansira Evropska unija, pod nazivom „EU i Srbija na delu“ održan je u Beogradu u organizaciji Delegacije Evropske unije u našoj zemlji. Na sajmu, koji je prvi put organizovan za medije, predstavljeno je 11 sektora i preko 60 raznih projekata koje je Unija finansirala od 2000. godine, a koji su sprovedeni u partnerstvu sa institucijama Republike Srbije.

510

Predstavljeni su projekti iz oblasti zdravstva, životne sredine, obrazovanja, socijalne zaštite, kulture, medija, civilnog društva, pravosuđa, poljoprivrede, kao i novi paket finansijske pomoći iz IPA fondova u iznosu od 189 miliona evra, čija se implementacija očekuje ove godine.

Sa ovim paketom, od 2000. godine EU je obezbedila preko 3 milijarde evra bespovratne pomoći u Srbiji.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije naglasila je da je za Vladu Srbije važno da podigne vidljivost IPA fondova dok smo zemlja kandidat.

Ministarka je izrazila nadu da će do kraja godine biti otvoreno nekoliko poglavlja u pregovorima sa EU. Kada je u pitaju priprema akcionih planova u žiži su, u skladu sa novim pristupom proširenja EU otvaranje su poglavlja 23 i 24 , istakao je šef delegacije EU u Srbiji. Efikasna borba protiv korupcije i vladavina prava, antidiskriminaciona politika, medijske slobode, reforma pravosuđa su među prvim temama sa kojima zemlje kandidati moraju da se suoče. Srbiji je ukazano na konkretne mere koje se tiču primene novih medijskih zakona.

Devenport se osvrnuo i na sastanke koje je dan ranije u Novom Sadu imao sa predsednikom pokrajinske Vlade Bojanom Pajtićem i gradonačelnikom Milošem Vučevićem, gde je jedna od glavnih tema bila i izgradnja Žeželjevog mosta.

EU je i najveći zajmodavac našoj privredi. Od 2001. dobijamo važnu podršku od Evropske Investicione banke, od kada su popisani zajmovi u ukupnoj vrednosti od 4.3 milijarde evra, od čega je povučeno 2.9 milijarde.

EU je najveći trgovinski partner Srbije sa udelom od preko 63% u našem ukupnom izvozu i uvozu u protekle 2 godine. Sajam „EU i Srbija nadelu“ u Beogradu je organizovala Delegacije Evropske unije u našoj zemlji u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Srbije i Informacionim centrom EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.