Održan prvi Prajd u Novom Sadu

Prvi novosadski Prajd, u okviru prve novosadske Nedelje ponosa, održan je danas na Trgu slobode u tom gradu, uz poruku da se svi njegovi učesnici nadaju "da ovo nije poslednji, te da će i u budućnosti moći slobodno da šetaju svojim gradom".

266

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, rekla je da joj je drago što može da učesnike prvog Prajda pozdravi u ime Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića.

Koković je rekla da je LGBT populacija “najranjivija i izložena nasilju, govoru mržnje i diskriminaciji”, te da su njihova prava i problemi i dalje tabu tema u Srbiji.

“U našem gradu je u poslednjih nekoliko godina učinjen pomak, jer smo 2016. godine osnovali Lokalnu mrežu protiv diskriminacije i potpisali memorandum sa ukupno 13 gradskih i pokrajinskih institucija, kao i nevladinih organizacija. Grad je tada preuzeo ulogu koordinatora”, podsetila je Koković.

Prema njenim rečima, prošle godine je u junu mesecu otvorena Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama, koja radi u nadležnosti Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu.

Prajd je bio završni događaj u okviru prve Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa “Izadji” iz Novog Sada, u saradnji sa “Beograd prajdom” i uz podršku Grada Novog Sada i “Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019”.

Predsednik OPENS-a Vukašin Grozdanović, naveo je da je organizacija na čijem je čelu podržala organizovanje Prajda i nedelje ponosa, jer su ljudska prava jedan od najvažnijih aspekata života mladih, pa je potrebno trajno obezbediti “mehanizme protiv nasilja i diskriminacije”.

“Prajd je samo deo aktivnosti, mi sa Grupom ‘Izadji’ već dve godine sprovodimo te aktivnosti i smatram da je potrebna kontinuirana podrška, kako bismo pomogli mladima i omogućili im da budu ono što jesu”, rekao je Grozdanović.

On je kazao da sve aktivnosti pokušavaju da sprovedu kroz institucije kako bi rezultati ostali trajni.

“Ovo je dobar početak, ali je potrebno još mnogo toga da se učini kako bi LGBT populacija mogla da uživa ista prava kao i ostali gradjani, i mi ćemo im pomoći u tome”, rekao je Grozdanović.

Cilj manifestacije i javnog skupa bio je ukazivanje na položaj LGBT populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije, a kako je naveo jedan od organizatora iz Grupe ‘Izadji’ Filip Kocevski, njihova želja je da se sledeće godine ponovi, te da uključi i šetnju. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.