Održan protest “Novinari ne kleče”

VIDEO K9: Više od 200 nezadovoljnih novinara i zaposlenih u medijima održalo je sinoć protest u Novom Sadu na Trgu slobode pod nazivom "Novinari ne kleče", a povodom nesmotrene izjave ministra odbrane Bratislava Gašića. Sa skupa je poslata poruka da se pod hitno mora okončati čitava afera i da Gašić mora biti smenjen bez daljeg odlaganja.

503

Novosadski novinari iz različitih medija okupilo se sinoć na protestu “Novinari ne kleče/predsedniče Vlade, održite obećanje”.

Okupljeni su poslali poruku solidarnosti da novinari neće klečati pred, kako su naveli, primitivnim ministrima, uz transparente “Novinari ne kleče – ne čuvajte primitivne ministre”, “Ne kleči”, “Novinari ne kleče”.

Za ovakav položaj novinara i sami novinari su donekle krivi, smatra predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gluhonjić, ali, kako je rekao, ohrabruje i raduje činjenica da su novinari ovaj put pokazali solidarnost, što inače nije čest slučaj.

“Dakle, mi imamo posla sa još jednom vlašću, rekao bih, u nizu, koja je neodgovorna kada je sloboda medija u pitanju, s tim što smo sada imali jedan prostački primer, jednog ministra, koji zbog toga još uvek nije smenjen. Ono što je meni u izjavi i samog ministra u njegovom, takozvanom, izvinjenju i u izjavi samog premijera zasmetalo, jeste činjenica da se oni jesu izvinili svim ženama u Srbiji zbog uvrede koju je ministar Gašić naneo, ali se nisu izvinili niti jednom novinaru”, rekao je Gluhonjić.

Novinarka Branislava Opranović istakla je u ime Nezavisnog društva novinara Vojvodine da građani Novog Sada, Vojvodine i Srbije ne smeju da kleče i da svi zaslužuju da žive dostojanstveno.

Novinari su poručili da vlast izbegava da ispuni obećanje, preuzme odgovornost i stane na put ponižavanju novinara, naročito novinarki.

“Mislim da je, zaista, položaj novinara doveden na najniže lestvice. Očekivao sam i brojniji skup, mada, čujem različite komentare, da su neki zadovoljni. Ja lično nisam, kao ni celokupnim stanjem u žurnalistici, a iskreno, kako se stvari odvijaju, ne vidim da može da bude bolje”, naveo je Savo Savić, novinar Dnevnika.

Novinari smatraju da mogu da dignu glas i mnogo više da pritisnu vlast da učini nešto po pitanju statusa novinara, ali se nadaju da do toga neće morati doći.

Protesti „Novinari ne kleče“, osim u Novom Sadu, održani su istovremeno i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Vranju. Novinare su podržali i brojni građani koji su prisustvovali protestu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.