Održan naučni skup “Docent dr Milena Dalmacija”

VIDEO K9: Povodom sećanja na koleginicu Milenu Dalmaciju, tragično nastradalu u požaru u diskoteci Kontrast, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a organizovao je IV Memorijalni naučni skup iz zaštite životne sredine. Prema rečima organizatora, osim memorijalnog, cilj ovog naučnog skupa je i umrežavanje mladih naučnika koji će za nekoliko godina biti nosioci naučne zajednice u Srbiji.

585

Ovogodišnji memorijalni naučni skup “Docent dr Milena Dalmacija” po prvi put trajao je dva dana. Rezultate svojih istraživanja predstavljali su prošlogodišnji dobitnici nagrade za najbolju doktorsku disertaciju koju je dodelila Fondacija “Docent dr Milena Dalmacija” iz oblasti zaštite životne sredine, kao i mladi naučnici koji su prezentovali rezultate svojih doktorskih istraživanja.

Teme o kojima se razgovaralo su voda, vazduh, zemljište, sedimenti, upravljanje otpadom kao i održivi razvoj.

“Zamišljeno je u vidu usmenih izlaganja i u vidu poster sekcije. Predavanja su koncipirana od 10h, 11h do 14h, 15h, a na kraju dana se otvara diskusija u okviru koje raspravljamo i otvaramo teme i pokušavamo da podržimo mlade ljude u njihovim prvim izladanjima da savladaju strahove u jednoj prijatnoj atmosferi”, pojasnio je organizator skupa Srđan Rončević.

Rončević ističe da su na skupu prezentovani veoma kvalitetni radovi sa najnovijim podacima iz oblasti zaštite životne sredine, biologije, hemije i ekologije. Dodaje i da će ovaj memorijalni naučni skup nastaviti da se organizuje i u narednim godinama, ne samo zbog sećanja na Milenu Dalmaciju, nego i zbog jedinstvene prilike da se razmenjuju iskustva i nova naučna saznanja.

“Kroz ovaj naučni skup naša grupa je uspela da ostvari saradnju sa naučnim grupama i sa drugih univerziteta čiji predstavnici ovde dolaze i prezentuju radove prvenstveno svojih mladih kadrova i ti mladi naučnici su sada na početku karijere i o njima će se tek čuti. Tako da je ovo prilika da mladi ljudi koji imaju oko 30, do 35 godina, sada kada su neposredniji i kada još nema te sujete, da se umreže, jer oni će biti budućnost naše naučne zajednice”, naveo je Rončević.

Docent dr Milena Dalmacija rođena je 1984. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Prirodno-matematički fakultet na Departmanu za hemiju upisala je 2003. godine. Diplomirala je u roku sa izuzetno visokom prosečnom ocenom, a 2007. godine je upisala doktorske studije, koje je završila sa prosečnom ocenom deset. Dobitnica je brojnih nagrada i međunarodnih priznanja za svoj rad. Tokom pohađanja doktorskih studija, Milena je bila uključena i u nastavu kao istraživač-pripravnik, a od 2010. godine kao istraživač-saradnik. Nastradala je 01. aprila 2012. u požaru u diskoteci Kontrast.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.