Održan maturantski ples na Trgu slobode

Tradicionalna manifestacija „Ples sa Evropom – maturantska parada“ održana je danas u podne na Trgu slobode.

431

Učenici završnih razreda srednjih škola plesali su čuveni maturantski ples kadril istovremeno sa brojnim vršnjacima širom Evrope.

Koordinatorka manifestacije Drinka Kecman je rekla da je iz godine u godinu sve veći broj ljudi i organizacija koji podržavaju ovu manifestaciju.

“Dvanaesta po redu manifestacija „Ples sa Evropom – maturantska parada”, okupila je na Trgu slobode maturanate novosadskih srednjih škola i gimnazija. Naš zadatak je, kao i prethodne godine, da maturanti istovremeno sa vršnjacima iz oko deset evropskih gradova, plešu za obaranje Ginisovog rekorda u sinhronom plesu. Iako rekord nije oboren, to nije uticao na dobro raspoloženje maturanata”, navela je Kecman.

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples, u Srbiji je počela da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora.

Nakon Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, a od 2007. god. i mnogi drugi gradovi, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa “Slepi miš”, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija, a svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.