Održan jesenji “Dan polja”

VIDEO K9: Jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo održan je danas na oglednom polju Instituta. Predstavljeni su dosadašnji uspesi, a stručnjaci su se osvrnuli i na sušne i tople mesece koji su u velikoj meri uticali na ovogodišnji prinos.

862

Na Danima polja, prisustvovali su državni zvaničnici, strani ambasadori, kao i mnogobrojni ljudi iz evropske i domaće struke, te brojni poljoprivrednici iz zemlje i regiona.

Posetioci su, osim što su obišli oglede i štandove, mogli da se posavetuju i sa stručnjacima iz oblasti semenarstva, selekcije i zaštite bilja.

 

“Rezultati našeg rada su već odavno prešli granice naše zemlje i danas Institut uspešno predstavlja svoje rezultate u više od 30 zemalja sveta. Danas možemo ovde videti oglede soje, kukuruza, suncokreta, šećerne repe, gde ćemo videti naše standardne sorte, ali i najnovije sorte i perspektivne sorte”, istakao je dr Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Ogledno polje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo predstavlja svojevrsnu labaratoriju na otvorenom, gde stručnjaci već 77 godina stvaraju nove sorte i hibride, dodao je Miladinović.

Ova godina je bila specifična, slažu se na Institutu. Prvi vegetacioni period bio je izuzetno povoljan za kukuruz, koji je razvio bujnu vegetaciju i malo korenje, što je dovelo do velikih problema u kasnijem sušnom i izuzetno toplom periodu, pa su prinosi manji nego prošle godine, napominje Goran Bekova, rukovodilac Odeljenja za kukuruz. Ono što moramo promeniti, ističe, jeste tehnologija proizvodnje.

 

“Ako imamo u vidu da se u proizvodnji kukuruza mora primeniti nekoliko agrotehničkih ili tehnoloških operacija, moramo obezbediti sve da napravimo što manje grešaka. Svaka ta greška, ako vuče samo par procenata sniženja prinosa, onda imamo to što imamo, a to je prosečan prinos u zadnjih desetak godina koji se kreće na nivou 4,3 i 4,5 tone po hektaru. To je nedopustivo malo. Imajući u vidu proizvodne potencijale našeg zemljišta, mi bez problema, ovo potpuno odgovorno tvrdim, možemo da imamo prosečne prinose i na nivou 7 tona”, smatra Bekova.

Za razliku od prethodne godine koja je bila rekordna za soju, ova godina nije bila takva, pa će se to negativno odraziti na ovogodišnji prinos.

 

“Vrlo je teško praviti neku generalnu prognozu, ali ako se posmatra naš višegodišnji  prosek, recimo od 2001. pa do 2014. smanjam da će to biti smanjenje prinosa od 20 do 25 posto. A ako se posmatra prošla godina koja je bila rekordna po prinosu, onda je to daleko, daleko, veće smanjenje prinosa, ” rekao je Miloš Vidić, rukovodilac Odeljenja za soju.

Nepovoljni uslovi uticali su i na povrće, napominju stručnjaci Instituta, ali dodaju da su pripremili izuzetno kvalitetan i traženi sadni materijal za narednu, 2016.godinu.

 

“Odeljenje za povrtarstvo je pripremilo široku paletu različitog povrća, znači preko 25 razuličitih vrsta – od pasulja, paprika, graškova, paradajza, kupusa rotkvica, salata, zattim imamo ponudu cveća, jako širok asortiman, ne mogu sve ni da nabrojim”, rekao je Janko Červenski, rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo.

Ipak, istakao je jesenji beli luk, Bosut, kao jedno od najkvalitetnijih sadnih materijala, koji je, kako smatra, daleko iznad konkurencije, a čije je optimalno vreme za sađenje 10. i 15. oktobar.

Suncokret je znatno tolerantniji na suše od kukuruza i soje, pa će pad u prinosima biti znatno manji nego kod ovih vrsta. Ipak, na mnogim mestima došlo je do rane žetve suncokreta, usled makrofomine, što će svakako na tim parcelama smanjiti prinos.

 

“Žetva suncokreta i dalje traje, i to su one parcele gde su posejani hibridi koji su tolerantni na makrofominu i odlikuju se visokom tolerantnošću prema suši. To su hibridi, evo, kao što su ovi novosadski hibridi, koje se vide na parceli, još su uvek zeleni i nekih tragova i posledice suše na njima i nema”, kazao je Siniša Jocić, rukovodilac Odeljenja za suncokret.

Goste iz naše zemlje i regiona pozdravio je direktor Instituta Jegor Miladinović, a prisistvovali su i ugledni ambasadori, državnici, profesori i stručnjaci iz zemlje i sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.