Održan i 5. protest “1 od 5 miliona”

U Novom Sadu je u petak održan i peti protest pod parolom "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama" koji je, na Dan državnosti, okupio nekoliko hiljada građana na gradskim ulicama.

154

U Novom Sadu je u petak održan i peti po redu protest pod parolom “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama” koji je okupio nekoliko hiljada građana na gradskim ulicama.

Protest na Dan državnosti je, pre obraćanja govornika, počeo himnom Srbije, “Bože pravde”, a sugrađanima su se potom na platou Srpskog narodnog pozorišta obratili profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut, poljoprivrednik i aktivista svih građanskih protesta na ulicama od 1996. godine Slavko Vukov, penzioner Mile Delić, kao i glumac Milorad Kapor.

Jelena Kleut je podsetila na to da je ogranizacija Fridom Haus zaključila da Srbija nije više potpuno slobodna zemlja, kao i na ocenu premijerke Ane Brnabić da “ne oseća da živimo u delimično slobodnoj zemlji”. To, prema rečima Kleut, osećaju Dragana Pećo, Milan Jovanović, Marija Janković, Nedim Sejdimović i stotine drugih novinara kojisu izloženi pritiscima i uvredama zbog posla kojiu obavljaju.

Ona je uputila poruku i predsedniku Srbije da se u predstavničkim demokratijama dijalog, kako je rekla, primarno vodi u parlamentu, sa opozicijom koju su takođe birali građani.

Građani su u protestnoj šetnji prošli istom trasom kao i tokom prva tri protesta, ali u obrnutom smeru – Bulevarom Mihajla Pupina, Ulicom Žarka Zrenjanina, Stražilovskom i Maksima Gorkog, Bulevarom oslobođenja i Jevrejskom ponovo polazne tačke ispred SNP. Protest “1 od 5 miliona” biće održan i narednog petka u isto vreme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.