Održan i 3. protest protiv nasilja u Beogradu

VIDEO K9: I treći protest protiv nasilja, pod sloganom "Jedan od pet miliona" održan je protekljog vikenda u Beogradu. Organizatori ocenjuju da je na skupu bilo okupljeno između 35 i 40 hiljada ljudi.

0
663

Treća po redu protestna šetnja građana, pod sloganom “Jedan od pet miliona”, održana je u subotu uveče na beogradskim ulicama.

Nakon minuta ćutanja kojim je odata pošta poginulima u sudaru putničkog autobusa i voza kod Niša dan ranije, kolona je krenula od platoa ispred Filozofskog fakulteta, zatim Makedonskom i Takovskom ulicom, Nemanjinom, do Trga Slavija.

Pre polaska u šetnju okupljenima se obratio novinar Milan Jovanović iz Grocke kome je, prema njegovim rečima, zbog pisanja o korupciji na lokalu, zapaljena kuća.

Građani su nosili pištaljke i transparente sa natpisima “Počelo je”, “1 od 5 miliona”, “Dok svi nisu slobodni, niko nije”. Neki od njih su nosili žute prsluke na kojima piše “1 od 5 miliona”, kao i bedževe sa takvim natpisom i “Stop krvavim košuljama”.

Sa razglasa su emitovani delovi informativnog programa RTS i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje su demonstranti ispratili burnim negodovanjem, a emitovane su i pesme Đorđa Balaševića, Goblina, Rundeka.

Za razliku od prethodnog protesta, kada su se opozicioni političari nalazili na čelu kolone, ovaj put nisu bili u prvom redu, već su kolonu predvodili obični građani.

Okupljeni su nosili Srpske, ruske i LGBT zastave u duginim bojama i transparente na kojima piše “Transfobija je nasilje” i “Homofobija je nasilje”. Među brojnim zahtevima građani su tražili da se otkriju ubice Olivera Ivanovića, da organizatori protesta gostuju pet minuta u Dnevniku RTS-a, ali i da opozicija napusti Skupštinu.

Tim povodom danas je jedan od osnivača Saveza za Srbiju (SzS), lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio da se zalaže za bojkot rada parlamenta, “jer je to najosakaćenija institucija”, ali da je za takvu odluku potreban konsenzus u Savezu.

Karikaturista Dušan Petričić na protestu je rekao je da je odlučio da dođe na protest u ime roditelja koji su ga učili da razlikuje časno od nečasnog, ali i u ime svih svojih učitelja, profesora, dece i unuka.

Predstavljajući se kao organizatori protesta – Jelena Anasonović i glumac Branislav Trifunović, ranije su dali rok RTS-u da do početka tog skupa u Dnevniku 2 odvoji pet minuta za gostovanje predstavnika tog protesta, kao i da objavi zahteve demonstranata i istinite podatke o broju okupljenih gradjana.

Organizatori protesta zatražili su od vlasti da otkrije nalogodavce ubistva lidera Građanske incijative “Srbija, demokratije, pravda” Olivera Ivanovića, nalogodavce napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, kao i da objavi ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Novo okupljanje u centru Beograda najavljeno je za subotu 29. decembra. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.