Održan festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije

Treći Festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine koji organizuju Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“ održan je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

349

Reč je o reprezentativnoj manifestaciji koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona, a osnovni cilj je prezentacija, prenošenje i očuvanje izvorne krajiške igre, pesme i plesa.

Festival je revijalnog karaktera i okuplja brojna kulturno-umetni­čka društva Srbije, koja čine Srbi poreklom iz regiona, i koji uz igru i pesmu evociraju uspomene i održavaju vezu sa zavičajem. Koncertu u SNP-u su, između ostalih, prisustvovali član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

“Pred nama je festival koji zaista doprinosi očuvanju tradicije i folklora Srba iz čitavog regiona, a koji žive u Novom Sadu i doprinose ukupnom društvenom životu. Novi Sad je ponosan na takvu folklornu raznolikost i lepotu, a ova manifestacija ih na najbolji način predstavlja. Na naše zadovoljstvo festival okuplja oko 300 učesnika, afirmiše, i domaćoj javnosti prezentuje rad tih kulturno-umetničkih društava i kao takav od izuzetnog je značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. Uz vaš doprinos i doprinos drugih aktera kulturnog života našeg grada, zajedničkim snagama, ujedinjeni oko humanističkih ciljeva, siguran sam da ćemo biti na nivou zadatka 2021. godine kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture”, istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Pored KUD-ova iz Srbije učestvuju i KUD-ovi iz Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu, a koji i dalje žive na tim prostorima.

Učesnici Festivala bili su: Hor gimanzije „Jovan Jovanović Zmaj“ (Novi Sad), Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“ (Novi Sad), KUD „Veliko kolo“ iz Veternika, KUD „Ćirilo i Metodije“ iz Busija (Beograd), SKUD „Vuk Stefanović Karadžić“ (Bačka Topola), KUD „Sloboda“ (Rumenka), KC „Mladost“ (Futog), SKUD „Semberija“ (Bijeljina), KUD „Blagoje Parović“ (Gajdobra), KUD „Krajina“ (Beograd).

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.