Održan Agrosirm 2021.

VIDEO K9: Dvodnevni poljoprivredni sajam Agrosirm u petak i subotu u Sremskoj Mitrovici okupio je više od 250 vodećih domaćih i svetskih proizvođača poljoprivredne opreme i proizvoda.

0
68

Četvrti po redu Agrosirm okupio je na oko 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora u Sremskoj Mitrovici i ove godine više stotina privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede, finansijskog sektora, mehanizacije, prehrambene industrije, stočne hrane, turizma i ruralnog razvoja.

Svoje novitete predstavili su vodeći svetski i domaći agro brendovi, a manifestaciju je u petak otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je obišao štandove i, obraćajući se prisutnima, osvrnuo se na ono što su samo neki od potencijala u poljoprivredi.

Nedimović je podsetio da je žetva pšenice u punom jeku, te naveo da su prvi rezultati jako dobri i da se prinosi se kreću u ovom trenutku od 6,5 do 7, pa čak idu i do 10 i preko 10 tona po hektaru.

Ministar je najavio i nacionalne mere za subvencionisanje, od uobičajenih mera za 50% povraćaja za nabavku mehanizacije dostupnih do kraja godine, do novog projekta sa Svetskom bankom putem kojeg poljoprivrednici mogu da nabavljaju voćarske i stočne traktore i mašine.

Poljoprivreda je industrija na otvorenom i svedoci smo da poljoprivrednici, koliko god truda i znanja uložili u proizvodnju, mogu ostati bez očekivanih proizvoda i dobiti, usled samo jedne vremenske nepogode, istakao je predstavnik generalnog sponzora sajma „Dunav osiguranja” i dodao da ova kompanija stoga nastoji da ukaže na značaj osiguranje poljoprivredne proizvodnje i edukuje osiguranike.

Dunav osiguranje, prema rečima Mlađena Zekovića direktora Glavne filijale ove kompanije u Sremskoj Mitrovici, posvećuje veliku pažnju osiguranju poljoprivredne proizvodnje kao strateške grane privrede.

Da svest o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje raste, potvrđuje permanentno povećanje broja zaključenih polisa osiguranja useva i plodova. Prostora za unapređenje svakako ima, jer u Srbiji, prema statističkim podacima, ima oko 229.270 ha obradivog zemljišta, od čega je osigurano 12% (27.500 ha). Od toga je 60% osigurano u Kompaniji „Dunav Osiguranje“ (oko 16.000 ha). U razvijenim zemljama procenat osiguranih obradivih površina znatno je veći i iznosi od 50 do 70%.

U cilju unapređenja poslovanja u agraru i što većeg broja registracija gazdinstava, od ove godine uvedene su novine u organizaciji Sajma i u program su uvršteni konferencijski sadržaji, edukativne sesije, okrugli stolovi i predavanja.

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom počelo dodelu sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, podsetio je ovom prilikom koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, Radivoj Nadlački.

Generalni sponzor sajma „Dunav osiguranja” predstavio je usluge iz svoje palete proizvoda. Banke, osiguravajuće kuće, hrana i oprema za životinje, navodnjavanje, protivgradne mreže oprema za parkove i druge grane poljoprivrede, samo su neke od robnih grupa koje su predstavljene na sajmu u Sremskoj Mitrovici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.