Održan 6. memorijalni naučni skup “Dr Milena Dalmacija”

VIDEO K9: Katedra za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a u Novom Sadu i Fondacija ,,Dr Milena Dalmacija'' i ove godine su organizovali naučni skup u znak sećanja na svoju tragično preminulu koleginicu.

367

Memorijalnim naučnim skupom po nazivom Docent doktor Milena Dalmacija, istoimena fondacija i Prirodno matematički fakultet naguju sećanje na doc. dr Milenu Dalmaciju koja je stradala 1. aprila 2012. godine u požaru u diskoteci Kontrast.

Tradicija održavanja ovog skupa započeta je 2013. godine.

“Pošto je ona bila istaknuti mladi naučni radnik sa puno uspeha u naučnoj karijeri za svoje kratko vreme, mi zapravo omogućavamo da mladi naučni istraživači i stručnjaci prezentuju svoje radove i da na taj način stimulišemo dodatno rad tih naučnih istraživača. U okviru Memorijalnog naučnog skupa prezentuju se radovi iz oblasti zaštite životne sredine, širok aspekt, od vode za piće, otpadnih voda, tretmana otpada, sprečavanja i upotrebe otpadnih tokova u industriji, dakle jedna široka lepeza svih problema u životnoj sredini koja se tiču i u našoj državi i generalno svetske problematike”, naveo je prof. dr Dejan Krčmar, član Upravnog odbora Fondacije Dr Milena Dalmacija.

Predavanja po pozivu na šestom memorijalnom skupu održali su dobitnici nagrade „Docent dr Milena Dalmacija“ za doktorsku disertaciju koja je dala značajan naučni doprinos iz oblasti zaštite životne sredine, dr Jelena Petrović, dr Sofija Poguberović i dr Zorana Rončević.

Prof. dr Marina Šćiban održala je uvodno predavanje o Uticaju sredstava za održavanje higijene na kvalitet voda.

“Takođe, 26. oktobra svake godine fondacija organizuje dodelu nagrada za najbolje studente, doktorate i za najbolje studente iz oblasti životne sredine. Tokom ovog naučnog skupa, zapravo, laurelati, dobitnici nagrada izlažu svoje radove i to je još jedan doprinos fondaciji i ukupnoj naučnoj zajednici da kažemo i stimulans mladim istraživačima ,a na taj način osvežavamo i sećanje na našu koleginicu, i evo nalazimo se i u laboratoriji koja nosi njeno ime i na taj način pokušavamo da doprinesemo na značaju ovoj problematici”, kazao je dr Krčmar. 

Osim predavanja, na naučnom skupu su prezentovani i rezultati istraživanja mladih naučnika i istraživača, čiji su radovi prihvaćeni od strane naučnog odbora ovog skupa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.