Odredite svoj dan za zdravlje

VIDEO K9: Godišnje u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a umre oko 20.000 pacijenata i maligne bolesti su jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u našoj zemlji. Stručnjaci kažu da je naša zemlja u evropskom vrhu smrtnosti od karcinoma zbog nedostatka prevencije, odnosno to što naši građani lekarsku pomoć potraže obično kada već je prekasno.

0
948

Pet najčešćih karcinoma od kojih se obolevaju građani Srbije su, prema podacima Instituta Batut, karcinom pluća, karcinom dojke, kolorektalni, karcinom grlića materice i karcinom jajnika.

Među 4.500 pacijenata koji u Srbiji godišnje obole od karcinoma dojke, jeste, nažalost, i naša sugrađanka Mira Mirković iz Petrovaradina, poznata široj javnosti po svojoj decenijskoj borbi kroz udruženje Centar Petrovaradin za bolji kvalitet života u Novom Sadu.

Iako je rano otkrivanje ključno za izlečenje kancera, od kojih su mnogi u visokom procentu izlečivi u početnom stadijumu, naši sugrađani neodlazak na preventivne preglede pravdaju uglavnom nedostatkom vremena ili novca.

“Onda nam je ono, ‘ma nema veze, ne moram sad, otići ću za mesec, dva, tri ili pet. Sad bi trebalo ovo da kupim ili ovome da dam, ali skupiću pare, paću onda otići i za to i za sebe’. A kad dođe stani- pani, onda se svi mi snalazimo i snađemo, nema druge i nda je kraj, onda se mora naći, pozajmićemo kakogod i vratićemo kakogod i uvek dočekamo zadnji momenat, udari se glavom u zid i onda moramo”, navela je Mirković u emisiji Otvoreni ekran.

Iako su brojni preventivni besplatni ili ne toliko skupi, kaže Mirković, procedure u zdravstvenim ustanovama i duga čekanja takođe obeshrabruju ljude da se bez preke potrebe javljaju lekarima.

“Da, ja nisam išla kod doktora samo iz tog razloga. Prvo što ne volim čekanje, gužve, zakazivanje… Zakažem u 1 sat, ne pređem do tri, onda kod jednog specijaliste, pa kod drugog, trećeg… Ja sam sad puno stvari morala da obavim u jako kratkom roku i da obavim i da snimim”, rekla je Mirković.

Svake godine se u Srbiji otkrije preko 35.000 novoobolelih, a oko 21.000 ljudi godišnje umire od raka. Redovna kontrola je najvažnija, kažu stručnjaci, i za obavljanje preventivnih pregleda svako od nas bi, jednom tokom godine, trebao da odredi svoj dan za zdravlje.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.