Odrastanje u selu ili gradu?

VIDEO K9: I selo i grad imaju svoje prednosti i mane. Odrastanje je samo po sebi izazov. Razlika između sela i grada je velika, pa je osetna i razlika između osoba koje su kao deca boravile na ovim lokacijama. Kaže se da deca sa sela postanu uspešnija. Postavlja se pitanje da li oni više uče ili su jednostavno samo malo vredniji.

0
1246

Gradska deca imaju mogućnost da svoja interesovanja prošire na mnogo veći broj oblasti, dok je deci sa sela to malo teže, pa se oni uglavnom fokusiraju samo na jednu, naveoe je sociolog prof. Zdravko Jež.

“Ta razlika nije toliko očigledna. Ali kada bi se ona malo oživela i kada bi postavili određene hipoteze i pomoću određenih indikatora to istražili, ali ja mislim i bez tog istraživanja da su deca iz unutrašnjosti, iz periferije, često uspešniji, zato što oni prvo doživljavaju grad kao nešto novo za sebe i često dolaze iz ne tako bogatih sredina. Kod njih postoje različiti motivi. Prvo, svi znaju da su oni otišli u školu ili da studiraju i uče i od njih  se očekuje da za neko normalno vreme završe školu i da, jednostavno, uspeju”, naveo je Jež.

Jedna od najvećih razlika između dece sa sela i  dece iz grada jeste mogućnost izbora. Deca iz grada imaju mnogo prilika za razna interesovanja, dok se deca sa sela jako dobro snalaze u domaćinstvu.

“Ima određeno istraživanje koje pokazuje da su deca sa sela dosta uspešna tako ima i gradske, ali mnogo su interesantne činjenice u okviru dece prigradske i dece gradske da su deca čiji su roditelji železničari, da se izdvajaju kao posebna vrsta dece koja su vrlo uspešna. Mi nismo dalje istraživali čime je to ustanovljeno zašto baš železničari”, izjavio je Jež.

Iako nisu u stalnom kontaktu sa prirodom u odnosu na decu sa sela, deca iz grada uvek imaju mogućnost da posete neko od takvih okruženja, baš kao što i deca sa sela mogu doći u grad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.