Odrastanje sa autizmom

VIDEO K9: Rekreativnim danom organizovanim u okviru manifestacije ,,Dani autizma u Novom Sadu'', u Školi ,,Milan Petrović'' završena je ovogodišnja akcija ,,Kišobran za sve'' koja je trajala tokom aprila.

572

U okviru završne akcije prezentovan je programa rada Dnevnog boravka za osobe sa autizmom i podsticanje socijalne inkluzije kroz zajedničke aktivnosti dece i omladine sa autizmom koja pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje ,,Milan Petrović”, a u kojoj ih trenutno boravi 20.

“Namera je da informišemo sve aktere koji su značajni u doprinosu kvaliteta života osoba sa autizmom, o tome šta je autizam, koje su specifičnosti stanja tih osoba sa autizmom kakve su njihove mogućnosti i generalno kakve su mogućnosti osoba sa autizmom za socijalnu inkluziju”, rekla je Danijela Tamaš iz ŠOSO Milan Petrović.

Za uključivanje osoba sa autizmom u društvene tokove, prema njenim rečima, neophodno je skrenuti pažnju javnosti na njihove potrebe, specifičnosti i problematiku njihovih porodica, ali i mogućnost pružnja podrške.

“Ono što bih posebno istakla, to je stanovanje uz podršku, novi program koji za osobe sa autizmom realizujemo u okviru naše organizacije. Zahvaljujući opet gradu dobili smo kuću na korišćenje, gde jedna grupa mladih osoba sa autizmom živi uz podršku svojih asistenata, odvaja se postepeno od porodice, što je ustvari jedan prirodan proces koji ide sa odrastanjem, a time i roditeljima dajemo snagu i neko poverenje u jednu sigurnu budućnost i perspektivu njihove dece, šta će biti s njima jednog dana kada oni ne budu mogli da brinu o njima”, navela je Tamaš.

Rekreativno-kreativni dan u Domu učenika ŠOSO ,,Milan Petrović” počeo je na poligonu pod nazivom “Ivanove igre”, koje je osmislio Ivan, dečak sa autizmom, a završen partijama stonog tenisa naših paraolimpijskih svetskih i evropskih šampionaTeniskog kluba invalida SPIN.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.