Odlučuje sudsko veće?

VIDEO K9: Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska rekla je da ne želi da spekuliše o tome šta će se desiti ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

469

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska, tvrdi da je procedura takva da, kada sudsko veće dobije konačne odgovore vlada Srbije i Holandije, samo odlučuje o narednim koracima. Ona je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila juče Haškom tribunalu odgovor u vezi sa mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dodala da Vlada Holandije nije podnela nikakav javni dokument.

Haški tribunal je dobio pismo predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da ne može da kaže kakva će biti odluka Haškog tribunala u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu lidera SRS Vojislava Šešelja, ali da Srbija očekuje da se poštuju prava svih onih kojima se sudi pred sudom u Hagu.

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke održali su danas protest ispred Radio-televiizije Srbije u znak podrške Vojislavu Šešelju i zatražili od te medijske kuće da češće izveštava o zdravstvenom stanju lidera radikala, kao i njegov bezuslovan povratak u Srbiju. Zmenik predsednika SRS, Nemanja Šarović, objasnio je da je protest ispred RTS u Takovskoj ulici u Beogradu organizovan zato što je ta televizija, kako je rekao, servis svih građana, a “uporno ignoriše da izveštava o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja”.

On je rekao da jedini uslov za povratak Šešelja u Srbiju jeste njegovo bezuslovno puštanje na slobodu i istakao da niko nema pravo Šešelju da nametne bilo kakva ograničenja, niti da se on obavezuje Vladi Srbije. Funkcioneri SRS najavili su protest ispred Haškog tribunala u subotu 8. novembra u podne.

Na pitanje da li će Tribunal preduzeti nešto povodom protestnog okupljanja koje je za subotu najavila Srpska radikalna stranka, čiji je Šešelj lider, portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska, je odgovorila da su u Tribunalu upoznati sa tim najavama, ali da, za sada, ne planiraju da se obraćaju okupljenima.

Funkcioneri SRS najavili su protest ispred Haškog tribunala u subotu 8. novembra u podne.

Današnju protestnu šetnju od RTS završili su ispred Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića nakon čega su se razišli.Na polučasovnom protestu učestvovalao je oko stotinu članova i simpatizera SRS, koji su nosili zastave “Šešelj srpski junak” i transparent “Zaustavite ubijanje Vojislava Šešelja”.

Saobraćaj u Takovskoj ulici i oko Skupštine Srbije je normalizovan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.