Odlučeno o dobitnicima pokrajinskih nagrada i priznanja

Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja jednoglasno je odlučila da je dobitnica ovogodišnje Nagrade „Mihajlo Pupin“ magistarka Radmila Rakin Martinović, redovna profesorka na Akademiji umetnosti i direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu od 1996. godine.

0
61

Radmila Rakin Martinović diplomirala je 1984. godine na Akademiji umetnosti, gde je 1987. stekla i zvanje magistra umetnosti – umetnička disciplina flauta. U dosadašnjoj umetničkoj karijeri imala je preko dve stotine solističkih i kamernih koncerata, a posebnu pažnju posvetila je izvođenju dela domaćih autora, naročito iz Vojvodine. Učestvuje na najznačajnijim manifestacijama širom Evrope.

Komisija je donela odluku i o najvišim priznanjima koja se dodeljuju u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta, ravnopravnosti polova i ljudskih i manjinskih prava.

Pokrajinsko priznanje u oblasti obrazovanja „Đorđe Natoševićˮ dodeljeno je Marti Kiš Buterer iz Novog Sada, umetnici i nastavnici likovnog vaspitanja u penziji. Diplomirala je 1984. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Od 1997. je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Pokrajinsko priznanje u oblasti privrede „Lazar Dunđerskiˮ dobila je kompanija „Tehnomarket“ u Pančevu, društvo sa ograničenom odgovornošću, specijalizovano za proizvodnju aluminijumskih konstrukcija koje se koriste u građevinarstvu.

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti kulture „Ferenc Feherˮ jeste Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“ u Kikindi, osnovano 1876. godine.

Pokrajinsko priznanje u oblasti sporta „Momčilo Tapavicaˮ pripalo je basketašu tri na tri Strahinji Stojačiću iz Novog Sada. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i Evropskom kupu 2022. godine. Sa svojim basketašima osvojio je i Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Pokrajinsko priznanje u oblasti ravnopravnosti polova „Milica Tomićˮ dodeljeno je predsednici Udruženja žena „Velikoselke“ Dragani Đurđević iz Banatskog Velikog Sela.

„Velikoselke“ se bave izradom narodnih nošnji, a od 2015. godine brinu o Zavičajnoj kući, koja je simbol doseljavanja stanovnika iz Bosanske Krajine u Vojvodinu nakon Drugog svetskog rata.

Jelena Jovanović iz Novog Sada dobitnica je Pokrajinskog priznanja u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“. U svom dosadašnjem radu ostvarila je izuzetne rezultate u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, kao i očuvanja istorije, kulture i tradicije romske nacionalne manjine.

Pokrajinska nagrada „Mihajlo Pupin“, kao i pokrajinska priznanja, biće uručeni 25. novembra na svečanosti povodom Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, a priznanje „Ljudevit Mičatekˮ 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. (Biro za odnose sa javnošću Pokrajinske vlade)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.