ODLOŽEN ŠTRAJK U ŠKOLAMA

648

Nova školska godina počeće na vreme, jer je Sindikat radnika u prosveti Srbije odustao od najavljenog generalnog štrajka, koji je bio zakazan za 2. septembar.

Smena ministara prosvete i finansija Žarka Obradovića i Mlađana Dinkića praktično je primorala ovaj sindikat da odustane od protesta, jer u ovom trenutku nemaju s kim da pregovaraju o korekciji koeficijenata u obrazovanju, što je bio osnovni štrajkački zahtev.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da će taj sindikat “verovatno doneti odluku o odlaganju štrajka, jer nemaju načina da ga sprovedu”, te da će sačekati formiranje nove vlade i odrediti novi termin za protest, ako ne uspeju da se dogovore sa Obradovićevim i Dinkićevim naslednicima. Čak i ako nova vlada bude formirana do 26. avgusta, to neće uticati na eventualni obrt, jer štrajk mora biti najavljen 15 dana ranije.

Podsetimo, SRPS je još krajem maja doneo odluku da stupi u sedmodnevnu potpunu obustavu rada od 2. septembra, ukoliko vlada ne pristane na izmenu koeficijenata za obračun i isplatu plata zaposlenima u obrazovanju. Taj sindikat traži da odnos između najniže i najviše zarade u prosveti bude jedan prema tri, dok je sada jedan prema dva.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije sutra će održati sastanak Predsedništva, na kome se ne očekuje donošenje preporuke o eventualnom štrajku početkom nove školske godine. Pripreme za štrajk na jesen još pre letnjeg raspusta počeo je i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, prenosi “Radio 021”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.