ODLAZAK CRNOG PANTERA

VIDEO K9: Svet se danas uz, sećanja na njegove majstorije, oprašta od legendarnog portugalskog fudbalera Euzebija, koji je preminuo tokom vikenda u 71. godini od posledica srčanog udara.

646

Fudbal je ostao bez još jednog velikana. U 71. godini života zbog zastoja rada srca Euzebio da Silva Fereira, je preminuo u nedelju, 21 dan pre svog 72 rođendana. 

Portugalac je svojim umećem plenio na terenu, mnogi poznavaoci najvažnije sporedne stvari na svetu smatraju da  je bio bolji od Pelea. 

Rođen je 25. januara 1942. godine u bivšoj portugalskoj koloniji Mozambiku. Sa samo 17 godina stigao je u Benfiku. Dres tima sa „La luša“ nosio je punih 15 godina. Na 727 mečeva u ekipi lisabonskih „orlova“ bio je strelac čak 715 puta. 

Poznat pod nadimkom Crni panter bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. godina u Velikoj Britaniji. 

Na svom jedinom Mundijalu uspeo je da na šest utakmica mrežu rivala pogodi čak devet puta i na taj način svoje ime zlatnim slovima upiše u istoriju fudbala. Na 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. 

Medjunarodna fudbalska federacija ga je proglasila za devetog najboljeg igrača svih vremena.

Posmrtni ostaci Euzebija od juče su izloženi na stadionu u Lisabonu, sedištu njegovog bivšeg kluba Benfike. On će danas biti sahranjen na severu Lisabona. Zbog njegove smrti u Portugalu je proglašena trodnevna žalost.

.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.