Odlaganje otpada regionalni problem

VIDEO K9: Opština Vrbas u infrastrukturu i kulturu utrošiće 1,5 milijardu dinara, a najviše novca biće uloženo, kako je saopšteno, u bolje vodosnabdevanje blizu 12 hiljada žitelja Ravnog sela, Savinog Sela i Kucure. Iz Ekološkog pokreta Vrbas, podsećaju da je jedan od gorućih problema ove, kao i brojnih drugih vojvođanskih opština, odlaganje otpada.

0
18

Vrbas je jedan od potpisnika Regionalnog plana upravljanja otpadom za period 2019-2028. godine, uz Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran i Temerin, koji se, pre svega bavi izgradnjom savremenog regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Iz Udruženja Ekološki pokret Vrbas podsećaju da je Međuopštinski sporazum za odlaganje otpada (MORG) opština Vrbas potpisala pre 10 godina.

Da su se tokom protekle decenije lokalne samouprave samostalno organizovale na ekonomskim principima saradnje sa susednim opštima, mogle su doći do zadovoljavajućeg rešenja ili njegovog velikog dela, uveren je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa, Ratko Đurđevac.

Rađene su, kako je rekao, računice o tome koliko bi odlaganje otpada kroz sistem MORG-a u ovom trenutku moglo da košta – odvoženje kamionom do smetlišta, odnosno deponije iznosilo bi, kako je naveo, oko 50 evra, a na deponiju u Vrbasu godišnje se, kaže Đurđevac, generiše se godišnje u proseku oko 22 hiljade tona otpada.

Budžet opštine Vrbas za 2021. iznosi skoro 1.650.000.000 dinara i za oko 101 milion dinara veći je u odnosu na prošlu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.