Odjeci 13. Zova ravnice

VIDEO K9: Posetioci festivala Zov ravnice u Novom Sadu i ove godine su uživali u zvucima izvorne sevdalinke u izvođenju sarajevskog Ansambla Ašk sevdah.

0
175

Među više od 2.500 učesnika 13. Internacionalnog festivala igre i muzike ”Zov ravnice”, koji je od 12. do 15. oktobra održan u Novom Sadu, ljubitelje tradicionalnog folklora, igre i pesme i ove godine je oduševio nastup Ansambla AŠK Sevdah ŽKUD Željezničar iz Sarajeva.

Članice ovog društva dobile su brojna priznanja na nastupima i van svoje zemlje, a na Zovu ravnice su bile po četvrti put.

KUD Željezničar osnovan je 1945. na inicijativu radnika Željeznice BiH, sa sekcijama hor, solisti, folklorna, dramska i zlatovez. Neke od njih aktivne su i danas – hor, Ansambl AŠK Sevdah kojeg čine solisti i muzičari, dečija folklorna sekcija, dramska, kao i zlatovez.

Ansabl AŠK Sevdah na Zovu ravnice izveo je  sevdalinke u autohtohtonim narodnim nošnjama žena Sarajeva i sarajevskog polja, a pridružio im se i Hor, vokalna grupa koja izvodi obrade starogradskih i zabavnih pesma.

Gošće iz Sarajeva posetu našem gradu iskoristile su i za druženje na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Tokom četiri festivalska dana, osim kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje i BiH, nastupili su i izvođači iz Bugarske i Hrvatske, kao i plesni klubovi, horovi i bendovi, održano je nekoliko radionica i javnih časova na kojima su prezentovani tradicionalni plesovi drugih zemalјa, a program su upotpunili izlagači rukotvorina, suvenira i tradicionalne kuhinje sa našeg podneblјa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.