Odgovorni za smrt malog ALekse postoje?

VIDEO K9: Vest da je zatareo slučaj dečaka Alekse iz Niša koji je zbog vršnjačkog nasilja pre šest godina izvršio samoubistvo, uzdrmala je čitavu javnost u Srbiji. Sa nevericom građani su čitali tekstove o tome kako za ovakav slučaj nema odgovornih. Šta je zapravo zastarelo, ima li odgovornih i ima li nade da će vršnajčko nasilje u Srbiji biti suzbijeno bila je jedna od tema naše emisije Otvoreni ekran.

0
629

Nakon što su mediji objavili da za smrt malog Alekse iz Niša koji je izvršio samoubistvo nakon što je pretrpeo vršnjačko nasilje će ostati nekažnjena, javnost u Srbiji bila je ogorčena.

Međutim, situacija je malo drugačija, rekla je u našoj emisiji Otvoreni ekran Dragana Ćorić iz Udruženja roditelj precizirajući šta je zapravo zastarelo.

“Prema mojim informacijama i pored toga što su roditelji reagovali, upućivali razne dopise i odlazili lično u školu, nije pokrenut disciplinski postupak protiv lica koja su bila odgovorna koja su činila propuste a koji su doveli do tog ishoda koji je nažalost takav kakav jeste”, rekla je dr Dragana Ćorić iz Udruženja Roditelj. 

Slučaj naravno nije zastareo, i neki od procesa povodom ovog slučaja se još uvek vode, kaže Ćorić.

“Trenutno se pod žalbama, mislim, još uvek nalazi sudski postupak za nakandu nematerijalne štete koji su roditelji podneli i u prvom stepenu su oni dobili, budući da su i škola i tadašnja direktorka dužni da plate novčanu naknadu. Naravno, porodici nije
bitan novac, to uopšte nije bila poenta, nego je bila poenta celog pokretanja postupka da oni dokažu, i uspeli su, na posredan način, da dokažu, putem tog parničnog postupka da su zaista određena lica u školi odgovorna i kriva što nisu uradila neke stvari koje su dovele do tragičnog ishoda koji se desio”, rekla je Ćorić. 

Dragana Ćorić je nakon ovog nesrećnog slučaja sa grupom svojih studenata sa Pravnog fakulteta napisala zakon koji je trebalo da utiče na smanjenje vršnjačkog nasilja u budućnosti.

“Ključna razlika je bila u u uspostavljanju, prvi put, jedne strože kazne za nasilnike, odnosno za počinioce vršnjačkog nasilja, a to je kaznena mera suspenzije iz škole. To bi značilo, da se učenik u potpunosti izmesti iz škole, ne da bude na nekom raspustu, ne dolazi na časove, nego da dolazi zajedno sa roditeljima i u Centar za socijalni rad, u zavisnosti od toga kakva je vrsta incidenta koju je on učinio, ili da dolazi na stalni rad sa roditeljima u psihološko – pedagošku službu. Naravno, kada mu prođe period suspenzije on je u obavezi sve svoje školske obaveze koje je u međuvremenu propustio da nadoknadi, nema nikakve poštede. Time smo zapravo želeli da nasilnika izmestimo iz jedne sredine i da bismo tako konačno dali vetar u leđa žrtvi da ona ne napušta sredinu u kojoj je bila maltretirana”, objasnila je ona. 

Predlogom novog zakona bile su predviđene kazne za roditelje koje se odazivaju na pozive škole povodom nasilja koje njihovo dete trpi ili iskazuje u školi, kao i trajni gubitak licence za direktora i nastavnika koji su nepostupanjem ili neadekvatnim postupanjem doveli do teških povreda žrtve.

Podsetimo, ovaj zakon još uvek nije usvojen ni skoro sedam godina od tragičnog
događaja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.