Odbranimo Kanal 9!

VIDEO K9: Podršku Kanalu 9 organizovali su danas u centru Novog Sada aktivisti Narodne stranke. Sugrađanima su delili su letke u kojima se, pod naslovom "Odbranimo Kanal 9", najoštrije osuđuje gašenje novosadske televizije koja je, kako navode, u svojim programima uvek objektivno izveštavala javnost.

0
432

Mediji su kiseonik demokratije i pokušaj gašenja Kanala 9 je neposredni povod ovakve reakcije Narodne stranke, rekao je Borislav Novaković, poverenik ove stranke za Novi Sad i Vojvodinu.

On je dodao da bez slobode medija ne vidi načina da Srbija funkcioniše kao normalna politička zajednica.

“Kanal 9 u Novom Sadu je deo te slobode i, ukoliko nema Kanala 9, ne možemo govoriti o slobodi izražavanja, ne možemo govoriti o slobodi novinarskog poziva”, istakao je Novaković.

I u Izveštaju EK konstatovano je da Srbija nije ostvarila napredak u slobodi izražavanja, što predstavlja razlog za zabrinutost, kažu u Narodnoj stranci. Najveća prepreka slobodi medija u našoj zemlji je, prema rečima Novakovića, želja vladajuće stranke za kontrolom medijskog prostora za reklamiranje.

“Dakle, bilo ko ko želi da se reklamira ima spisak medija koji su poželjni i ima spisak medija koji su nepoželjni. Vi ste očito u krugu nepoželjnih, ne zato što ste pristrasni i ne zato što navijate za opoziciju, nego zato što ste objektivni. Zato što na Kanalu 9 može da gostuje i vlast i opozicija i njima očito smetaju mediji koji se profesionalno bave svojim poslom”, kazao je Novaković.

Kanal 9 uvek je poštovao javnu reč, bez obzira da li je ona dolazila iz opozicije ili vlasti, te ne bi bilo korektno da se protesti i skupovi podrške toj televiziji svedu na okupljanje opozicije, rekla je narodna poslanica Dveri u Republičkom parlamentu Marija Janjušević. Janjušević je svojim prisustvom podržala “Odbranu Kanala 9” i njegove direktorke Maje Pavlović koja, podsetila je ona, nije politički opredeljena i već četvrti dan štrajkuje glađu.

“Ona nije politički opredeljena, Maja Pavlović je privatni preduzetnik iz Republike Srbije i zahteva da dobije podršku. Njen jedini zahtev jeste da joj se omogući sastanak sa predstavnicima REM-a, s ministrom kulture, s ministrom Ljajićem, da se suštinski reši problem nje kao preduzetnika. Dakle, ovde nema politike, iako smo i mi političari došli da je podržimo”, navela je Janjušević.

Akcija podrške u Novom Sadu organizovana je isključivo u cilju podrške Kanalu 9, istakao je Novaković, jer ono što se događa toj televiziji dogodiće se sutra svima koji ne uspeju da izdrže ekonomsku utakmicu u kojoj je, zahvaljujući političkim pritiscima, zaključio je on, reklamni prostor rezervisan samo za favorizovane i podobne medije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.