Odbornici usvojili Strategiju kulturnog razvoja grada 2016-2026.

VIDEO K9: Odbornici u gradskom parlamentu danas su usvojili Strategiju kulturnog razvoja Novog Sada za period od 2016. do 2026. godine, ali i novi način sufinansiranja boravka dece u privatnim vrtićima.

431

Strategija kulturnog razvoja Novog Sada nastala je kao rezultat višemesečnog rada svih relevantnih aktera iz resora kulture, rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i dodao da ona daje rešenja na mnoge aktuelne probleme u oblasti kulture.

“Tim koji je radio na izradi Strategije poštuje princip transparentnosti i participativnosti tako da su svi relevantni faktori iz resora kulturte koji su želeli da učestvuju, imaju priliku da kreiraju kulturnu politiku Novog Sada”, naveo je Rožić.

Rožić je dodao i da je naredni korak izrada dvogodišnjeg Akcionog plana u kome će se problemi koji su navedeni u Stretegiji dalje konkretizovati.

Odbornici Srpske radikalne stranke nisu podržali njeno usvajanje jer je ona, kako kažu, doneta na brzinu da bi se kompletirala dokumentacija za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

“Mi smo mišljenja da je potrebno napraviti zaokret u vođenju kulturne politike u narednom periodu i konačno prekinuti sa višemilionskim finansiranjem privatne firme EXIT-a i novac koji se daje ovoj firmi usmeriti na manifestacije i organizacije koje promovišu istorijui tradiciju srpskog naroda i istorijui tradiciju nacionalnih manjina koje žive na prostoru Novog Sada”, kazao je Đurađ Jakšić, odbornik SRS-a.

Na današnjoj sednici našlo se i petnaestak tačaka koje su se odnosile na usvajanje planova detaljne regulacije, na koje je Srpska radikalna stranka takođe imala primedbe. Naime, Radikali ističu da se mnogi već usvojeni planovi iz ove oblasti ne sprovode u delo, već da su samo slovo na papiru.

“Pojedinačno imamo zamerku na Plan detaljne regulacije Telepa, zato što je krajnje vreme da ovo naselje dobije i pijacu i poark imajući u vidu da je narastao u poslednjih desetak godina. Takođe, što se tiče Adica, prioritet Grada mora da bude izgradnja osnovne škole u ovom naselju jer prema našim podacima na Adicama živi preko hiljadu osnovnoškolske dece, a pohađšaju školu u drugim delovima grada”, rekao je Jakšić.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i Odluka o subvencionisanju dece u privatnim vrtićima, koja je gotovo jednoglasno usvojena. Odluka predviđa veći broj upisane dece, kao i da se sredstva opredeljuju prema detetu, a ne na privatne vrtiće što je do sada bila praksa.

“Ja ću vas podsetiti da je 2014. godine, kada je ova odluka zaživela bilo upisano 1100 dece, a sada ćemo imati mogućnost da čak 1.900 dece sa subvencijama bude u privatnim vrtićima. Grad Novi Sad jedan je od prvih lokalnih samouprava koje su pokrenule ovakvu praksu”, izjavila je Dina Vučinić, odbornica SNS.

Ova odluka predviđa da privatni vrtići svakog meseca radnicima Gradske uprave dostavljaju izveštaje o boravku dece u vrtićima na osnovu kojih se roditeljima fakturiše iznos za prethodni mesec.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.