Odbornici usvojili plan Limana

VIDEO K9: Skupštinska većina u gradskom parlamentu usvojila je danas urbanistički plan Limana, bez obzira na građane koji su protiv toga protestovali ispred zgrade.

0
341

Plan regulacije Limana, zbog kojeg je hiljade sugrađana negodovalo tokom prošle godine, našao se danas pred odbornicima Novog Sada.

Grupa građana Limana i predstavnici inicijative “Sačuvajmo Liman od betona” okupili su se i jutros ispred Skupštine grada.

Skupštinska većina smatra da je predloženi plan u interesu građana našeg grada, a zamenik gradonačelnika Srđan Kružević pre početka sednice rekao je da se ispred zgrade okupilo “12 nezadovoljnih građana i devet pasa, sa sve novinarima”.

“Prva stvar koju želim da vam kažem da je SNP u predizbornoj kampanji obećala građanima da će Novi Sad postati velegrad, a ne varošica. Naša obaveza je da Novi Sad gradimo i izgradimo zajedno sa građanima onako kako smo to i zacrtali u obećanjima koja smo dali u predizbornoj kampanji. Novi Sad je opredelio 300 kvadrata za ugostiteljski objekat i to nam se predstavlja kao nenormalno. Ja postavljam pitanje javnosti koja je protiv toga, da li je nenormalno da Beč, Pariz, Njujork, London koji zaista jesu metropole imaju takve objekte a kod nas je to nenormlano. Kod nas se predstavlja nenormalnim da pokušamo da rešimo problem parkiranja, bezbednosti dece pre svega, da na jednom mestu napravimo parkinge koji su višespratni, da uklonimo automobile, da ne izleću deca ispred automobila, da sprečimo dvosmerne ulice da budu jednosmerne, nama se i to predstavlja nenormalno”, rekao je Kružević.

Odbornici Srpske radikalne stranke međutim, izjasnili su se protiv predloga o regulaciji Limana i gradnji objekata na zelenim površinama, a glasali su protiv i za 19 od 20 tačaka dnevnog reda koji su bili u vezi sa urbanističkim planovima grada.

“Po pitanju Limana i po pitanju javnih garaža mi se jednostavno protivimo tome iz razloga što Liman, kada je formiran, formiran je kao jedna urbana celina koja zadovoljava sve urbanističke kriterijume i bilo bi neprimereno rušiti zelene površine i formirati javne garaže na mestima gde im mesto nije “, naveo je Đurađ Jakšić, šef poslaničke grupe SRS.

Liga socijademokrata Vojvodine, sa druge strane, podržala je ovaj predlog.

“Ne samo na Limanu, nego i u drugim delovima grada neophodne su garaže, vrtići i to je naša realnost. Menjaju se urbanističke prilike i njima moramo da se prilagodimo”, kazala je Maja Sedlarević iz te stranke.

Osim urbanističkih planova, pred odbornicima su se danas našli i predlog odluke o povećanju minimalne cene održavanja zgrada, izveštaji o poslovanju javnih preduzeća i gradskih ustanova, programi uređenja putne privrede, komunalne delatnosti, Fonda za životnu sredinu kao i protivpožarne zaštite. Takođe, razmatran je i plana rada SPENS-a u svetlu kreditnog zaduženja za otpremnine 68 radnika.

U radu sednice nisu učestvovali poslanici opozicione Demokratske stranke i samostalni odbornici koji bojkotuju skupštinska zasedanja u okviru ,,Sporazuma sa narodom”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.