Odbornici u petak i o zabrani plastičnih kesa

VIDEO K9: Članovi Saveta za zaštitu životne sredine su na današnjoj sednici većinom glasova prihvatili Predlog odluke o zabrani upotrebe plastičnih kesa na mestu prodaje robe i usluga, koji će biti upućen Skupštini grada na dalje razmatranje.

103

Imajući u vidu da plastične kese posle upotrebe postaju komunalni otpad, vrlo često dospevaju u životnu sredinu koju zagađuju na dug vremenski period, prihvaćen je Predlog odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga, saopšteno je sa sednice Saveta za zašttitu životne sredine Skupštine grada.

Predlogom odluke se zabranjuje upotreba plastičnih kesa za isporuku roba na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada Novog Sada, osim biorazgradivih plastičnih kesa proizvedenih u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

Izuzetak od zabrane je njihova primena za pakovanje proizvoda koji se pakuju u ambalažu i ambalažni materijal namenjen za taj proizvod i koji je sa njim je udirektnom kontaktu.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vršiće Gradska uprava za inspekcijske poslove, sektor inspekcije za zaštitu životne sredine, odsek za zaštitu životne sredine, a propisane kazne za postupanje suprotno odredbama ove odluke, pre svega, kako je navedeno, treba da imaju preventivni karakter, odnosno da obezbede zaštitu životnesredine.

Predlog odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa u Novom Sadu trebalo bi da stupi na snagu za dve godine, ukoliko za nju budu glasali odbornici na sednici Skupštine grada u petak.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.