Odbornici u petak i o gradskom budžetu

VIDEO K9: Odbornici Novog Sada u petak će raspravljati i o Predlogu odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada za 2019. godinu, kao i o Predlogu odluke o izmeni o boravišnoj taksi, koje je je danas odobrio skupštinski Savet za budžet i finansije.

199

Članovi Saveta za budžet i finansije Skupštine Grada nisu imali primedbe na predložene izmene i dopune gradskom budžetu za 2019. godinu, niti na Predlog odluke o izmeni Odluke o boravišnoj taksi.

Predloženom odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Novog Sada, plan sredstava po važećem budžetu iz svih izvora finansiranja povećan je za skoro 600 miliona dinara ili za 2% u odnosu na važeći budžet.

Kako je rečeno, bužet je povećan za iznos ugovorenih donacija od međunarodnih organizacija, kao i očekivanih transfera od drugog nivoa vlasti i sredstava iz finansijske pomoći Evropske Unije, a većina ovih sredstava biće utrošena na povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru.

“Što se tiče gradskog budžeta, ovo je drugi rebalans gradskog budžeta ove godine. I iskorišćena je prilika, pošto je usvojen i rebalans i Republičkog budžeta, koji se tiče visina plata zaposlenih u gradskoj administraciji, odnosno po lokalnim samoupravama, tako da ćemo ovim rebalansom izmeniti sredstva i opredeliti za povećanje plata zaposlenih u gradskoj upravi za 8%, u predškolskoj ustanovi za 9% i u ustanovama kulture za 10%”, rekao je Petar Ćirović, predsednik Saveta za budžet i finansije.

Rebalansom je, prema njegovim rečima, predviđena i rekonstrukcija Pozorišnog trga, park kod bivše tranžirne železničke stanice, a dodatnih 250 miliona biće opredeljeno za puteve.

“Što se tiče boravišne takse, tu se, na osnovu zakona, rapubličkog, utvrđuje način na koji će se visina godišnjeg poreza koji će plaćati svi oni ugostitelji i svi oni koji iznajmljuju ležajeve, do pedeset ležajeva individualnih ili 20 kamp kućica na koji način će se utvrđivati visina godišnjeg poreza”, naveo je Ćirović.

Novina je, kako je kazao, način na koji će se utvrđivati visina takse, kao i nadležni organ koji će propisivati visinu iznosa i godišnjeg poreza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.