Odbornici sutra o kampusu i Kineskoj četvrti

VIDEO K9: Uređenje novosadskog kampusa i Kineske četvrti samo su neke od tema o kojima će gradski odbornici sutra rasrpavaljati na sednici Skupštine grada. Prethodno je planove uređenja usvojio Savet za urbanizam i prosledio ih Skupštini na dalje razmatranje i usvajanje.

0
190

Na sednici Saveta za urbanizam razgovaralo se o dugoročnim i srednjoročnim planovima strategije i razvoja JP Urbanizam, ali i o planovima od koje bi korist trebalo da imaju Kineska četvrt i Univerzitetski kompleks.

“Osim strateškog programa razvoja preduzeća, srednjoročnog i dugoročnog, imamo i planske dokumente na dnevnom redu, ima ih desetak. Radi se o dokumentima koji su rađeni za osnivača, to je za grad, ili po privatnim inicijativama, to su uglavnom manje izmene planskih dokumenata. Po mojoj proceni, najznačajnija su dva plana detaljne regulacije za grad. Jedan od njih je plan Univerzitetskog kompleksa, drugi je takozvane Kineske četvrti. Za Univerzitetski kompleks radimo plan koji omogućava izgradnju novih, proširenje postojećih kapaciteta”, rekla je Gordana Đilas iz Zavoda za urbanizam.

Đilas navodi da na snazi postoji važeći plan koji se odnosi na Univerzitetski kompleks, ali da se, prema potrebama, planovi usklađuju. S obzirom da će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope 2019. i Evropska prestonica kulture 2021. godine, za Kinesku četvrt koja je interesanta turistima, planom je predviđeno uređenje.

“Svi znate da je Kineska četvrt, pošto je Novi Sad dobio kandidaturu za prestonicu kulture, jedan od punktova koji će biti atraktivan za odvijanje tih programskih sadržaja i ovim planom definišu se uslovi uređenja i građenja u skladu sa statusom zaštite koja je sada još u režimu prethodne”, navela je Đilas.

Planirana je izgradnja nekoliko novih objekata, ali uglavnom se rekonstruišu postojeći objekti i privode nameni u funkciji budućeg kulturnog distrikta, dodala je Đilas.

Podsetimo i da je veliki broj građana, kao i Društvo arhitekata Novog Sada, uložilo prigovore na predložene izmene u Kineskoj četvrti, ali da oni nisu prihvaćeni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.