Odbornici samo u interesu svojih stranaka

VIDEO K9: Proporcionalni izborni sistem je pokazao  da na lokalnom nivou u praksi ne štiti interese građana, već stranaka koje postavljaju odbornike u lokalne skupštine, a koji potom rade samo u interesu svojih partija. Ovo je u emisiji Otvoreni ekran rekao nekadašnji odbornik u Skupštini Novog Sada, Miodrag Milošević.

0
288

Odbornici u lokalnim parlamentima su predstavnici građana koji su ih birali i osnovni su pokretači rada skupština u lokalnim samoupravama, rekao je Miodrag Milošević, koji je nekada i sam bio odbornik u Skupštini Novog Sada.

Stoga je, kako je istakao, veoma važno na koji način na koji građani biraju svoje predstavnike u skupštinskim klupama. Raniji većinski izborni sistem, smatra on, bio je pravedniji.

“U ranijem sazivu su se odbornici birali većinskim sistemom, što znači da je u izbornoj jedinici, na primer u Veterniku, u to vreme za odbornika mogao kandidovati samo stanovnik Veternika. Bude na listi 7, 8 kandidata koji su svi iz Veternika, po imenu i prezimenu, to je taj takozvani većinski sistem”, rekao je Milošević.

Ovakvim načinom izbora, dodao je Milošević, građani su bili svesni ko ih predstavlja u naredne četiri godine. Promenom zakona i prelaskom na proporcionalni izborni sistem, dodao je on, građani danas biraju stranke koje potom sa svojih lista određuju predstavnike prema svom nahođenju.

“Prvo se, među prvih 20 kandidata za odbornike, postave poslušnici ili oni koji finansiraju stranku. U mojoj karijeri je, znači od prvog višestranačja sam bio odbornik, ni jedna stranka, do dana današnjeg, nije osvojila više od 30 mandata od mogućih 78. Ni jedna stranka”, naveo je Milošević.

Bez obzira na dobru nameru o podjednakoj zastupljenosti, u praksi su se pokazale negativne strane ovakvog izbornog sistema, kazao je Milošević, tako što građane iz određenih delova grada predstavljaju odbornici koji tu ne žive i nisu im bliski problemi sa kojima se njihovi sugrađani svakodnevno susreću.

“Sadašnji ovaj sistem, znate, za apsolutnu većinu u Skupštini grada, svi se bore. Zašto? Zato što se dobijaju javna preduzeća, apsolutna većina postavlja članove nadzornih odbora, članove komisija raznih skupštinskih, komunalnih komisija i tako dalje”, smatra Milošević.

Ovakav izborni sistem direktno je uticao i na to, tvrdi Milošević, da o raspodeli sredstava, odnosno o tome gde će gradski budžet biti potrošen, odlučuju stranke, a ne odbornici koji bi to trebalo da rade u interesu građana koji su ih birali, što je, u krajnjoj liniji, zaključio je on, i najčešći uzrok zbog čega su sugrađani nezadovoljni ljudima koji ih predstavljaju u skupštini grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.